24.11.18

«Κολούμπια», ή «Κολάμπια»; Τσίπρας, ή Μητσοτάκης;...




Ποτέιτο, ή ποτάτο;...
Για να καταλάβετε το επίπεδο της συζήτησης που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή για την ανομία στα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της ΝΔ, αξίζει να αναφέρω το...
εξής. 
Επί ώρα, αυτό που απασχόλησε την Εθνική Αντιπροσωπεία ήταν πώς προφέρεται σωστά το νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University), με το οποίο πρόσφατα ήλθε σε συνεργασία το ημέτερο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (εδώ). 
Και αυτό διότι ο αμερικανοσπουδαγμένος Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την προφορά που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για το πανεπιστήμιο, αναφέροντάς το με στιλ ως «Κολάμπια».
Ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του απάντηση αρχικά χρησιμοποίησε την προφορά Κολούμπια. 
Τότε αρκετοί βουλευτές της ΝΔ –όχι απαραίτητα αμερικανοσπουδαγμένοι αλλά σίγουρα κομματικά φιλότιμοι– άρχισαν να φωνάζουν στον Πρωθυπουργό από τα βουλευτικά έδρανα: «“Κολάμπια” το λένε». 
Ο Αλέξης Τσιπρας απάντησε στους καλούς νεοδημοκράτες μαθητές, με τη γνωστή του ειρωνεία: «Εντάξει εγώ δεν είμαι τόσο άριστος όσο ο κ. Μητσοτάκης και το λέω Κολούμπια». 
Τι ήταν να το υποσχεθεί; Στη συνέχεια, όσες φορές το ανέφερε, το διατύπωσε ως «Κολάμπια». Λογικό, αν θυμηθείς πώς μιλούσε με αμερικάνικη προφορά τα ελληνικά όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ.   Αλλά η συζήτηση δεν έμεινε εκεί. Συνεχίστηκε και στους διαδρόμους της Βουλής αφού ολοκληρώθηκε η «Ωρα του Πρωθυπουργού». 
Κοινοβουλευτικοί συντάκτες είχαν την έμπνευση να ρωτήσουν τον… αρμόδιο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ποια είναι η σωστή προφορά του συγκεκριμένου πανεπιστημίου και εκείνος τους απάντησε το εξής ευρηματικό: ότι οι… Νεοϋορκέζοι το προφέρουν «Κολούμπια» και όχι «Κολάμπια»!
Μιλάμε δηλαδή για βαθύ γνώστη του γλωσσικού πολιτισμού του Μεγάλου Μήλου, μολονότι ο υπουργός μας δεν μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη αλλά στην Κωνσταντινούπολη ονειρευόμενος την Κόκκινη Μηλιά. 
Καμία έκπληξη — o κ. Γαβρόγλου φυσικά το έβγαλε από το μυαλό του, είπε μια μπαρούφα για να ξεφύγει. Εκλεκτός συνάδελφος που σπούδασε στο Κολούμπια/Κολάμπια μού εξήγησε πως «στις ΗΠΑ το λένε “Κολάμπια”, στην Ελλάδα “Κολούμπια”». 
Τέλος πάντων, επειδή όλοι αυτοί μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούνε που λέει και ο λαός, υπάρχει ένα θρυλικό νεοϋορκέζικο τραγούδι του Τζορτζ Γκέρσουιν που το έχουν ερμηνεύσει εμβληματικά δίδυμα, από τον Φρεντ Αστέρ με τη Τζίντζερ Ρότζερς ως τον Λούις Αρμστρονγκ με την Ελλα Φιτζέραλντ. Είναι το «Let’s Call The Whole Thing Off» που σε ένα σημείο λέει: 
 «You like potato and I like potahto/
You like tomato and I like tomahto
 Potato, potahto, tomato, tomahto/
 Let’s call the whole thing off» 

Αφιερωμένο λοιπόν…

Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: