2.11.18

Κυβιστήσεις, κωλοτούμπες και άλλα τινά «συνταγματικά»...


Ιδέα δεν είχα τι να γράψω χθες το πρωί. Ημουν και σε κατάσταση μελαμάρας που λέει και μια φίλη (δικός της ο όρος: από το μελα-γχολία και βαρε-μάρα). Καλά που υπάρχουν και...
οι πολιτικοί! Θαύμασα, επιστρέφοντας από τη βόλτα στον Υμηττό και βλέποντας στην εφημερίδα πως η Ν.Δ. «άλλαξε γνώμη και… συζητά το Σύνταγμα», εν όψει –αν αποφασιστεί– αναθεώρησης.

Δεν είναι βέβαια και πολύ πιασάρικο θέμα για χρονογράφημα μια συνταγματική αναθεώρηση. Την κάνουν όμως πιασάρικη –γι’ αυτό και λέω: καλά που υπάρχουν…– οι πολιτικοί. Που πολλές φορές βγάζουν το χρονογράφο από δύσκολη θέση· τόσο πολλές, που κάποιες φορές η συρροή είναι τέτοια που δεν προφταίνεις να διαλέξεις· προσφορότερες οι προεκλογικές περίοδοι.

Αρκούν καμιά φορά και δύο μόνο λέξεις, ένθεν κακείθεν. Κυβίστηση (από την κυβέρνηση): «καλοδεχούμενη η ολική κυβίστηση» της Ν.Δ. Κωλοτούμπα (από τη Ν.Δ. για την κυβέρνηση) και μάλιστα στα λατινικά: «προφανώς ντρέπεται [η κυβέρνηση] τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς».

Ικανοποιήθηκε έτσι χθεσινή μου απορία, όταν δεν καταλάβαινα τι σημαίνει «εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας». Τώρα κατάλαβα, με βάση τα ανωτέρω «κοσμητικά» που αντάλλαξαν κυβέρνηση και Ν.Δ., τι σημαίνει «εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας», είναι σαν να λέμε… εποικοδομητικός διάλογος κωφών! Ετσι θα πάμε, φαντάζομαι, με ανάλογα «εποικοδομητικά», και στην αναθεώρηση «όσων συνταγματικών διατάξεων έχει ανάγκη ο τόπος»· σ’ αυτή τη διατύπωση συμφωνούν και οι δύο· είναι, πιστεύω, και η μόνη τους συμφωνία.

Δεν ξέρω πώς θα τα πήγαινα, αν με βάζανε να αναθεωρήσω το Σύνταγμα. Αν όμως οι συντάκτες των ανωτέρω ανακοινώσεων για «κυβιστήσεις» και «kolotoumbes» αποφάσιζαν να μεταπηδήσουν από την πολιτική στο χρονογράφημα, σίγουρα θα έμενα άνεργος. Είναι ασυναγώνιστοι...

Πέτρος Μανταίος
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: