23.11.18

Η Θεσσαλονίκη «οδηγός» του πολιτικού παιχνιδιού...

Σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου μπήκαν από χθες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι, αν και βρέθηκαν σε δυο διαφορετικούς χώρους, αντάλλαξαν τα...
“πυρά” τους προμηνύοντας μια “καυτή” περίοδο μέχρι να στηθούν οι κάλπες. 

Το πεδίο είναι διττό, αφού από την μια στρώνεται το έδαφος για τις εθνικές εκλογές - όποτε και αν γίνουν - και από την άλλη επιχειρείται να λυθεί ο “γρίφος” των μεγάλων πόλεων και περιφερειών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην κυβέρνηση επικρατεί ευφορία για τη στιγμή που θα βλέπουν τη ΝΔ το επόμενο διάστημα να την κατηγορεί στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά να στηρίζει τα μέτρα που φέρνει για ψήφιση.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε στη χθεσινή του ομιλία να προαναγγείλει για άλλη μια φορά την ολοκλήρωση της θητείας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να τονίζουν συνεχώς την περίοδο ομαλότητας στην οποία έχει περάσει η χώρα. Στελέχη υπενθυμίζουν πως εξάντληση της τετραετίας έχει να επιτευχθεί από την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι και πάλι το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται, τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Κουμουνδούρου. Για αυτό τον λόγο, αν και στο επίκεντρο θα βρεθεί σχεδόν αποκλειστικά η οικονομία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μείνει “πιο πίσω” σε αυτή την κούρσα που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει σήμερα στη Μυτιλήνη σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και για τη ανάπτυξη μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Οι πολιτικές ομιλίες όλων των κορυφαίων της Κουμουνδούρου, της κοινοβουλευτικής ομάδας και του υπουργικού συμβουλίου είναι πλέον καθημερινές και πλαισιώνουν το αφήγημα του πρωθυπουργού για το τέλος της κρίσης.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην ομιλία του στη Βουλή τονίζοντας πως “το μνημόνιο που φέρνουμε εμείς, είναι μνημόνιο με τον λαό, γιατί αφορά τις ανάγκες του, αφορά την προοπτική του, αφορά τη στήριξη του για ένα καλύτερο αύριο”. Ο Πρωθυπουργός θέλησε να θέσει τη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και να υπενθυμίσει τις άστοχες προβλέψεις της γαλάζιας παράταξης.

Οι δημοσκοπήσεις

Αυτό που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο είναι μέχρι τις αρχές του χρόνου το κλίμα των θετικών αντιμέτρων που ψηφίζονται στη Βουλή να αποτυπωθεί και σε δημοσκοπικό επίπεδο. Το ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ καταγράφεται στη νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ωστόσο μειώνεται στις 9 μονάδες από τις 10 σε σχέση με τον Οκτώβριο. Πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά οι μετρήσεις που ενδιαφέρουν πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ είναι  δυο: 

Η χαμηλή του συσπείρωση που κινείται στο 52%, σε αντίθεση με την ΝΔ που βρίσκεται στο 83%.

Η γκρίζα ζώνη της δημοσκόπησης (αναποφάσιστοι, λευκό, άκυρο, αποχή) είναι κατά 32% πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι κινήσεις στην “πολιτική σκακιέρα” τόσο για την εθνική κάλπη όσο και για την επικράτηση στους δήμους είναι παράλληλες για τα κόμματα. Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το χρώμα του χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης, ειδικά αν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Τα πρόσωπα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στους ΟΤΑ και το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ έχει στραφεί εξολοκλήρου στην εξασφάλιση μιας πολύ καλής πορείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του Γιάννη Μπουτάρη όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη συμπρωτεύουσα, με την Αθήνα να εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο μυστήριο.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν μπει δυναμικά στη μάχη  θέλοντας να δώσουν ένα “άρωμα γυναίκας” στη Θεσσαλονίκη. Κατερίνα Νοτοπούλου και Εύα Καϊλή είναι οι επικρατέστερες υποψήφιες, καθώς τα δύο κόμματα  ελπίζουν πως θα τις ευνοήσει η διασπορά στις ψήφους της ΝΔ από τους “αντάρτες” που θα διεκδικήσουν αυτόνομα την δημαρχία και θα προέρχονται από τη γαλάζια παράταξη. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, μπορεί η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης να αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, ωστόσο τίποτα δεν έχει “κλειδώσει” ακόμα. Κομβική θα είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ερχόμενης εβδομάδας, αφού φαίνεται πως συζητήσεις γίνονται και για άλλα πρόσωπα της πόλης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το όνομα του προέδρου της ΔΕΘ Τάσου Τζήκα ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα στους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους της πόλης, αλλά κυρίως για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αντίθεση με τις αρχικές πληροφορίες, ο Μάρκος Μπόλαρης φαίνεται πως θα επιλέξει για άλλη μια φορά να είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: