1.11.18

Βάζει νερό στο... νάμα ο Τσίπρας...

Το ζήτημα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας κεντρίζει τον ενδιαφέρον στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως, η...
πρόταση στην οποία φαίνεται να καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, αλλά η καθιέρωση των «διακριτών ρόλων», δηλαδή μια σαφώς πιο «μετριοπαθής» ρύθμιση.

Ο «έντιμος συμβιβασμός»

Στην ερώτηση του Newpost για το τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός σε σχέση με την εκκλησία, βουλευτής και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Έναν έντιμο συμβιβασμό με τον Ιερώνυμο». Αυτό άλλωστε είπε χτες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. […]Έχει έρθει, λοιπόν, ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Και αυτή η ρητή κατοχύρωση, είμαι βέβαιος ότι θα βρει σύμφωνη και την Εκκλησία .»

Ο «έντιμος συμβιβασμός» κατά Τσίπρα, περιλαμβάνει την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και τη ρητή αναφορά στη αποφυγή διακρίσεων σε βάρος άλλων θρησκειών. Εντούτοις, δεν απαλείφει τον χαρακτηρισμό της Ορθοδοξίας ως επικρατούσας θρησκείας (άρθρο 3), καθώς και δεν καταργεί το προοίμιο του συντάγματος («εις το όνομα της Αγίας Τριάδος»).

Οι διαφωνίες…

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν συμφωνούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση Τσίπρα. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Νίκος Φίλης ζήτησε πλήρη διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. «Πρόκειται δια δημοκρατική εκκρεμότητα διακοσίων ετών και πρέπει να προωθηθεί χωρίς μεσοβέζικες λύσεις, με σεβασμό στον πιστό, αλλά βεβαίως με σεβασμό στη ιδιότητα του πολίτη», είπε χαρακτηριστικά το ηγετικό στέλεχος της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Στο ίδιο μήκος κύματος το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε: «Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας: αν όχι τώρα, πότε;»

…και οι συμφωνίες

Ωστόσο τον τόνο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον έδωσαν όσοι συμφωνούν με την πρόταση Τσίπρα. Τα επιχειρήματα υπέρ του «έντιμου συμβιβασμού» είχαν να κάνουν τόσο με την πολιτική συγκυρία όσο και με την ίδια την ουσία του ζητήματος. Ο Γιάννης Μπαλάφας είπε ότι αν και ο ίδιος είναι άθεος, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιδιώξει σύγκρουση με την εκκλησία. Από τη μεριά του, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε σαφώς την πιο «φιλοεκκλησιαστική» τοποθέτηση της συνεδρίασης, τασσόμενος ανοιχτά εναντίον του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας. 

Οι δύο διανοούμενοι της ΚΟ, Αριστείδης Μπλατάς και Κώστας Δουζίνας, έδωσαν θεωρητική τεκμηρίωση στην πρόταση Τσίπρα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της «λαϊκής θρησκευτικότητας». Είναι ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε, ότι στελέχη που στην Πολιτική Γραμματεία είχαν υιοθετήσει καθαρή θέση υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, στην ΚΟ επέλεξαν να μην πάρουν τον λόγο.

Τι θα κάνει ο Ιερώνυμος;

Μην αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό του, ο κ. Τσίπρας έχει πλέον το βλέμμα στραμμένο στον κ. Ιερώνυμο. Δεδομένου ότι χρειάζονται δύο για να γίνει ένας συμβιβασμός, το ερώτημα είναι τώρα τι θα πράξει η εκκλησία. Θα αρκεστεί σε όσα της δίνει η πρόταση Τσίπρα ή θα δούμε τη «Δεξιά του Κυρίου» να κινητοποιείται;...

Τάσος Τσιφόρος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: