6.11.18

Με υπόμνημα ο Ιερώνυμος στη συνάντηση με Τσίπρα...

«Δεν θα υπογράψουμε κανένα κοινό συμφωνητικό με τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση μαζί του απόψε! Δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι από την Ιεραρχία γι αυτό. Τόσον ο...
Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος όσον και οι Συνοδικοί Ιεράρχες αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα που αρμόζει το όλο θέμα και δεν υποκύπτουμε στο δέλεαρ των περιττών λόγων και της δημοσιότητος, χάριν του εντυπωσιασμού. Εμείς θα συζητήσουμε με το κύριο Πρωθυπουργό τις θέσεις της Εκκλησίας και θα παραδώσουμε υπόμνημα με τις θέσεις αυτές ενόψει της Αναθεωρήσεως του Συντάγματος».

Αυτά ανέφερε των άλλων, νωρίς το απόγευμα Συνοδικός Ιεράρχης επ´ευκαιρία του θορύβου που έχει δημιουργηθεί λόγω της επικείμενης συνάντησης Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου στις 18:00 ώρα στο Μαξίμου.

Όπως έχουμε διαπιστώσει η Εκκλησία κρατά εξ αρχής χαμηλούς τόνους για το θέμα και το χειρίζεται προσεκτικά, χωρίς περιττολογίες και εντυπωσιασμούς.

Από χθες η ΔΙΣ συνεδρίαζε για το μήνα Νοέμβριο και ολοκληρώνει αύριο. Και τις δύο αυτές μέρες ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, παραμερίζοντας όλα τα υπόλοιπα υπηρεσιακά θέματα. Προφανώς το επίμαχο υπόμνημα που θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό υπήρξε αποτέλεσμα των δύο αυτών συνεδριάσεων και η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δεν πρόκυψε αίφνης σήμερα αλλά κυοφορείται από μέρες. Ως γνωστόν ο δίαυλος επικοινωνίας Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού είναι ανοιχτός σε καθημερινή βάση.

Η Εκκλησία θέλει να κάνει το καθήκον της παραδίδοντας με το υπόμνημα αυτό τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της, τα λεγόμενα κόκκινα σημεία. Το αν θα εισακουστεί και μέχρι ποιού σημείου θα φανεί πολύ σύντομα! Ελπίζουμε να μην εξελιχθεί όπως το θέμα με το μάθημα των θρησκευτικών που άλλα συναποφάσισαν στη συνάντηση στο Μαξίμου και άλλα τελικώς εφαρμόστηκαν.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση τον Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος και Ιωαννίνων Μάξιμος και ο Γεν. Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης του αρχιεπισκόπου για τη θρησκευτική ουδετερότητα και θα αφορά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση και τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τη διαχείριση του ζητήματος της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλώνοντας πως αν πίσω από την «θρησκευτική ουδετερότητα» της Πολιτείας κρύβεται το γαλλικό μοντέλο δεν συμφωνεί.

«Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε «Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: