8.11.18

Με τρεις... άσσους στο μανίκι!...

Μια από τις βασικές αρχές του σύγχρονου ποδοσφαίρου είναι ότι η καλή ομάδα ξεκινάει από τον τερματοφύλακα. Και δεν είναι μόνο οι… τερματοφύλακες που το λένε, προκειμένου να νιώθουν καλύτερα με τον...
εαυτό τους, αλλά πλέον είναι νόμος της παγκόσμιας αγοράς. Η Λίβερπουλ ξόδεψε το καλοκαίρι ένα τεράστιο ποσό και ο Άλισον έγινε η ακριβότερη μεταγραφή γκολκίπερ στην ιστορία. Η Ρεάλ απέκτησε τον Τιμπό Κουρτουά, η Μάντσεστερ ψάχνει τον αντικαταστάτη του Νταβίντ Ντε Χέα και γενικότερα η αναβάθμιση της θέσης σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες είναι εμφανέστατη. Οι γκολκίπερ δεν παίρνουν το ενδέκατο κομμάτι της πίτας, αλλά ενίοτε μπορεί και να τους δώσουν το πρώτο!

Σε αυτή τη… μοιρασιά, ο Άγγελος Αναστασιάδης μπορεί να νιώθει ευλογημένος. Κομματάκι πλεονασμός, αφού ο ομοσπονδιακός τεχνικός νιώθει πάντα ευλογημένος, ωστόσο για την πρώτη θέση της ενδεκάδας λιγάκι περισσότερο. Στη φάση της ανασυγκρότησης που βρίσκεται το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, χρειάζεται στέρεες βάσεις. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο στέρεο από έναν άνθρωπο να εμπνέει εμπιστοσύνη κάτω από τα δοκάρια. Ποιος θα είναι αυτός; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…

Ο καλός, ο καλύτερος, ο κάλλιστος!  

Πολλές θα είναι οι δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει ο Άγγελος Αναστασιάδης. Καμία, ωστόσο, δε μοιάζει το ίδιο μπερδεμένη όσο η επιλογή του βασικού γκολκίπερ στην Εθνική ομάδα. Τρεις ιδιαίτερα ικανοί και εντυπωσιακοί τερματοφύλακες ζαλίζουν τον Έλληνα τεχνικό. Ο Βασίλης Μπάρκας έκανε χθες το βράδυ στο Μόναχο μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

Έδωσε, τουλάχιστον, τέσσερις καθαρές περιπτώσεις της Μπάγερν για γκολ και έχει την ικανότητα να κάνει ακόμα και πολύ δύσκολες αποκρούσεις να μοιάζουν ευκολότερες απ’ ό,τι στην πραγματικότητα είναι. Στα 24 του χρόνια, ο γκολκίπερ της ΑΕΚ διανύει την τρίτη του σεζόν υπό την πίεση της «βαριάς» φανέλας. Έφαγε τον πάγκο του, έκανε τα λάθη του, έπαθε ολίγη έπαρση και συνήλθε και φέτος είναι καλύτερος από ποτέ. Έχει, ήδη, πάνω του τα μάτια ξένων σκάουτερ, ενδεχομένως να βρίσκεται για τελευταία σεζόν στην Ελλάδα και έχει μια διαρκή βελτίωση και εξέλιξη, η οποία τον καθιστά ανταγωνιστικό για τη θέση του βασικού γκολκίπερ στην Εθνική. Ο Βασίλης Μπάρκας έχει μέχρι σήμερα έξι συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, δύο σε φιλικά ματς και τέσσερις στο nations league!

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είναι το φρέσκο αίμα! Φρέσκο και 29 ετών; Ναι, έτσι ακριβώς! Σε μια απίστευτη εκτόξευση της καριέρας του, ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ κλήθηκε για πρώτη φορά από τον Μίκαελ Σκίμπε πριν ένα μήνα και είναι φυσιολογικό και επόμενο να καθιερωθεί (σ.σ. στις κλήσεις) με τον Άγγελο Αναστασιάδη. Ο τερματοφύλακας του δικεφάλου είναι στη δεύτερή του σεζόν στην Τούμπα, κατάφερε να εκτοπίσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό, να ξορκίσει το φάντασμα του Παναγιώτη Γλύκου και να ανέλθει στην ιεραρχία των Ελλήνων γκολκίπερ. Και εκείνος έμαθε από τα λάθη του, μαζεύτηκε έπειτα από τα ματς με την Μπενφίκα και τον ΟΦΗ, έριξε την ένταση της προσωπικότητάς του και χαρακτηρίζεται, πλέον, από σταθερότητα και αποτελεσματικότητα. Τόσο στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όσο και στα ντέρμπι με ΑΕΚ στην Τούμπα και με Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ήταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ένας από τους βασικούς λόγους που ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει τρεις νίκες.

Τελευταίος, αλλά τρόπο τινά «οι έσχατοι έσονται πρώτοι», ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος! Η Μπενφίκα τον κατάλαβε νωρίς και τώρα η υπόλοιπη Ευρώπη – όπως συνήθως συμβαίνει με την πορτογαλική ομάδα – συρρέει στη Λισσαβώνα. Ο Έλληνας γκολκίπερ διευθέτησε το θέμα με τη ΦΙΦΑ και είναι στη διάθεση της Εθνικής ομάδας. Διεθνής με όλες τις μικρές ομάδες της Εθνικής Γερμανίας, θα είναι στο επόμενο προσκλητήριο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και εξ αρχής θέτει υποψηφιότητα για βασικός.

Στα 24 του χρόνια και εκείνος (σ.σ. είναι ένα μήνα μεγαλύτερος από τον Μπάρκα) κατάφερε κατευθείαν να πάρει φανέλα βασικού στην Μπενφίκα, πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και Champions League, έχει ήδη μπει στο ραντάρ σπουδαίων ευρωπαϊκών συλλόγων και το μέλλον του είναι μόνο προς τα πάνω! Έχει κατορθώσει να βελτιώσει τις εξόδους του, να μιλάει περισσότερο στην άμυνα, να καθοδηγεί την ομάδα και να την βγάζει μπροστά και το ίδιο θέλει να πράξει και στην Εθνική ομάδα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπαίνει τις προσεχές μέρες στο νέο του κύκλο. Με τον Άγγελο Αναστασιάδη να παίρνει τις αποφάσεις και τη θέση του γκολκίπερ να είναι μια από τις πλέον δύσκολες που θα κληθεί να λάβει. Έχει μπροστά του τον καλό, τον καλύτερο και τον κάλλιστο! Όποιος κι αν θεωρεί ο καθένας ότι αντιστοιχεί στον επιθετικό προσδιορισμό, ο ομοσπονδιακός τεχνικός είναι εκείνος που θα επιλέξει πώς θα αρχίσει η ομάδα του. Γιατί η καλή ομάδα – και το φουλ στο πόκερ – από τον άσσο φαίνεται!...

sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: