8.11.18

Πολιτικό... ολοκαύτωμα

Ενα από τα μεγαλύτερα «αυτογκόλ» της έως τώρα πολιτικής σταδιοδρομίας του έβαλε, χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Εν μέσω της... εξαήμερης περιοδείας του σε ιστορικές πόλεις και τοποθεσίες που αποτέλεσαν πεδία μαχών πριν από...
έναν αιώνα, μιας «τουρνέ» σχεδιασμένης για να ενισχύσει το τρωθέν ηγετικό προφίλ του και να τονώσει την εξαιρετικά πεσμένη δημοτικότητά του, θεώρησε καλό να ανακοινώσει ότι σκοπεύει να τιμήσει τον δωσίλογο Φιλίπ Πετέν, τον στρατάρχη που συνεργάστηκε στενά με τους ναζί και ηγήθηκε του καθεστώτος του Βισί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα τον τιμήσει το Σάββατο, μαζί με άλλους επτά Γάλλους στρατάρχες, στο μνημείο πεσόντων «Invalides» των Παρισίων, στο πλαίσιο των επικείμενων εορτασμών για τον ένα αιώνα από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου, στους οποίους θα παραστούν και πολλοί ξένοι ηγέτες.

Σφοδρές αντιδράσεις

«Θεωρώ απολύτως θεμιτό να τιμούμε τους στρατάρχες που οδήγησαν τον στρατό μας στη νίκη», ανέφερε ο Μακρόν μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πόλη Σαρλεβίλ - Μεζιέρ, όπου πριν από έναν αιώνα βρισκόταν η πρώτη γραμμή του μετώπου μεταξύ των Γάλλων και των Γερμανών στρατιωτών.

«Ο στρατάρχης Πετέν υπήρξε ένας μεγάλος στρατιώτης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε, προσθέτοντας απλά ότι «πήρε κάποιες μοιραίες αποφάσεις» δύο δεκαετίες αργότερα. Μια δήλωση που, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, προκάλεσε ήδη σφοδρότατες αντιδράσεις όχι μόνο από τις εβραϊκές οργανώσεις της Γαλλίας -που δεν ξεχνούν τη συνέργεια του στρατάρχη στο Ολοκαύτωμα και την αποστολή 76.000 Γαλλοεβραίων στα χιτλερικά στρατόπεδα εξόντωσης-, αλλά και από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, πέρα από τη θύελλα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Παραποίηση της Ιστορίας

Είναι αλήθεια ότι ο Πετέν πρωταγωνίστησε στη νικηφόρα (όσο και εξαιρετικά φονική για τους στρατιώτες και των δύο πλευρών) μάχη στο Βερντέν, χάρη στην οποία προήχθη και σε αρχιστράτηγο του γαλλικού στρατού, στα μέσα του 1917.

Χάρη στην προτίμηση του στρατάρχη στις μετωπικές επιθέσεις πεζικού, το Βερντέν εξελίχθηκε σε μια από τις αιματηρότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: στους δέκα μήνες που κράτησαν οι συγκρούσεις στα χαρακώματα, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300.000 Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες, ενώ οι βαριά τραυματίες ξεπέρασαν το εκατομμύριο.

Οι απώλειες ήταν τόσο αβάσταχτες, ώστε αρκετές μονάδες στασίασαν, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ο τυφεκισμός εκατοντάδων φαντάρων με κλήρο –μια τρομερή τιμωρία, που μεταφέρθηκε μοναδικά στο σινεμά στο «Σταυροί στο Μέτωπο» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, όπου οι Γάλλοι στρατηγοί απεικονίζονται σαν απάνθρωπα, αδιάφορα τέρατα, που ζουν στην πολυτέλεια, ενώ στέλνουν μυριάδες στον θάνατο...

Παρ’ όλα αυτά, χάρη στην προπαγάνδα των εφημερίδων, ο Πετέν αναδείχθηκε σε «Λιοντάρι του Βερντέν» -έγινε αρχιστράτηγος και εθνικός ήρωας και πολλές γαλλικές πόλεις έδωσαν το όνομά του σε δρόμους και πλατείες.

Πέθανε στη φυλακή

Ομως, το 1940, μετά την ήττα-σοκ της Γαλλίας, ο ήδη υπέργηρος και φιλοφασίστας Πετέν έσπευσε να υπογράψει την ανακωχή με τον Χίτλερ και να αναλάβει τη πρωθυπουργία του «κράτους» του Βισί. Μετά τον πόλεμο, ο Πετέν καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία, αλλά τον έσωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα ο (επίσης στρατιωτικός) πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ, που μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια. Τελικά, ο δωσίλογος «ήρωας» πέθανε στη φυλακή το 1951, σε ηλικία 95 ετών.

«Με σοκάρει το γεγονός ότι η Γαλλία μπορεί να τιμήσει έναν άνθρωπο που κρίθηκε ανάξιος να αποκαλείται Γάλλος σε μια δίκη που διεξήχθη εξ ονόματος του λαού. Είναι μια προσβολή για εμάς, αλλά και για ολόκληρο τον γαλλικό λαό, να τιμηθεί ο Πετέν το ίδιο με τους άλλους στρατηγούς», σχολίασε ο Φρανσίς Καλιφά, πρόεδρος της Crif, της ομοσπονδίας που εκπροσωπεί περίπου 400.000 Εβραίους στη χώρα.

Και ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν, έγραψε στο twitter: «Ο στρατάρχης Ζοφρ ήταν ο στρατιωτικός που κέρδισε τον πόλεμο του 1914-18. Ο Πετέν ήταν προδότης και αντισημίτης. Τα εγκλήματά του και η προδοσία του δεν μπορούν να διαγραφούν από την ιστορία. Μακρόν, αυτή τη φορά το παρατράβηξες!».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό έκανε λόγο για «πλαστή αναστάτωση», προσθέτοντας ότι ο Ντε Γκολ είχε πει για τον Πετέν ότι «η δόξα του στο Βερντέν δεν θα έπρεπε ούτε να αμφισβητείται ούτε να παραγνωρίζεται από την πατρίδα». Και, βέβαια, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει «προσπεράσει» τον Μακρόν στη πρόθεση ψήφου, απέφυγε προσεκτικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο...

Εκατό χρόνια μετά

Να σημειωθεί εδώ ότι στο Παρίσι θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, το Σάββατο, για να...τιμήσουν τον Πετέν και τους άλλους στρατάρχες τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που θα επισκεφθεί και το περίφημο βαγόνι τρένου στο οποίο υπογράφηκαν οι ανακωχές του 1918 και του 1940, όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα έχουν και ένα σύντομο και άκρως ενδιαφέρον «τετ-α-τετ» επί παντός επιστητού.

Θα είναι εκεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επίσης θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Τραμπ, με κύριο «μενού» τους Κούρδους της Συρίας και το Ιράν. Το μόνο βέβαιο είναι πως εκατό χρόνια μετά τον «Μεγάλο Πόλεμο», τον «πόλεμο που θα τερμάτιζε όλους τους πολέμους», και παρά τις αντιπολεμικές «κορόνες» των ισχυρών, η ανθρωπότητα δεν δείχνει να έχει πάρει ακόμη το μάθημά της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: