20.11.18

Η μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ...

...για την επικράτηση στον χώρο του κέντρου...

Το ερώτημα, αν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να “εξαϋλώσει” τα ποσοστά της κεντροαριστεράς ή αν όντως στοχεύει σε μια έντιμη συνεργασία στην πορεία προς τις εκλογές, φαίνεται πως απασχολεί αρκετά στελέχη της...
Χαριλάου Τρικούπη. Η πλειοψηφία τους δείχνει να πιστεύει πως η ταύτιση με το κυβερνών κόμμα θα τους αποδυναμώσει δημοσκοπικά. 

Ο πρωθυπουργός αποτελεί “persona non grata” για το σύνολο των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής με τη Φώφη Γεννηματά να εξαπολύει δριμείες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα εναντίον του. Τα επεισόδια αναμέσα στις δυο πλευρές είναι πολλά και δείχνουν πως η “φωτιά” θα σβήσει πολύ δύσκολα.

Από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής για την οποία κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίθεση στον Κώστα Σημίτη, μέχρι και την παρουσία του πρωθυπουργού στο SPD και την απόπειρα διείσδυσης στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Το γεγονός πως Γάλλοι και Γερμανοί εχουν κάνει συνομιλητή τους τον Αλέξη Τσίπρα έχει ενοχλήσει τη Φώφη Γεννηματά, που θα βρεθεί με τους σοσιαλιστές στο συνέδριο του PES στις 7 Δεκέμβρη στη Λισαβόνα.

Η συνέχεια ανάμεσα στους δυο θα δοθεί στη Βουλή με την προωθούμενη Συνταγματική αναθεώρηση, τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Μαξίμου για την αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών.

Η σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή από τη στιγμή που κύκλοι του ΚΙΝΑΛ περνούν στην αντεπίθεση και ζητούν διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό για μια σειρά από ζητήματα, όπως η "Ολυμπία οδός", το "Θριάσιο Πεδίο", η "ΔΕΠΑ", η "Τράπεζα Αττικής", αλλά ακόμα και από το ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έστειλε τα πρακτικά του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου στη Δικαιοσύνη.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια περίοδος που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσαν χαμηλούς τόνους απέναντι στη Φώφη Γεννηματά, η τακτική που ακολουθεί η πρόεδρος του Κινήματος και η πρόσφατη διαμάχη των δυο αρχηγών στην Ολομέλεια έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Τα στελέχη της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου ζητούν επιτακτικά από την Χαριλάου Τρικούπη να προχωρήσει στην αυτοκριτική της για την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στην οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία τη χώρα, ενώ συνεχίζουν να ρωτούν αν θα ακολουθήσει τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που κόβουν σιγά - σιγά τις γέφυρες με τη δεξιά παράταξη.

Από το Μαξίμου είναι σαφές πως πιέζουν την κα. Γεννηματά και τους συνεργάτες της στο να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της και να παραμερίσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων κατηγορώντας της πως προετοιμάζει το έδαφος μιας νέας συνεργασίας με την ΝΔ. Η συνεχιζόμενη απαξίωση της τακτικής που ακολουθεί η κα. Γεννηματά στοχεύει στην αφύπνιση των αντιδεξιών αισθημάτων των πρώην παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που δεν θα προσέγγιζαν ποτέ στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση του Γραμματέα της Κ.Ε του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Πάνου Σκουρλέτη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο οποίος επέλεξε να αναφερθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις συνεργασίες που διαμορφώνει η Κουμουνδούρου με στελέχη του κέντρου: “Η στάση του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διαθέσεις του κοινωνικού χώρου αυτού του κόμματος. Το διαπιστώνουμε στην Αυτοδιοίκηση... Δεκάδες στελέχη αρνούνται αυτή την αντισυριζαϊκή κατεύθυνση που δίνεται εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια ακαμψία την οποία δεν μπορούν να την κατανοήσουν”. Οι εκλογές των ΟΤΑ αποτελούν ένα πεδίο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευτεί το επόμενο διάστημα, αφού πρώτα αποτυπωθεί ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης με τις συμπορεύσεις με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σημαντικά ανοίγματα στον χώρο του κέντρου θα επιχειρηθούν από την Κουμουνδούρου και στο ευρωψηφοδέλτιο που καταταρτίζεται.

Οι “γέφυρες” ωστόσο με το ΚΙΝΑΛ δεν αναμένεται να κοπούν έτσι απλά από το Μαξίμου. Είτε γιατί σε περίπτωση μιας ανώδυνης ήττας ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μείνει ως δεύτερη δύναμη στο παιχνίδι της εξουσίας στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική είτε γιατί από τα αριστερά του ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πολλά να περιμένει. Η “πίτα” των αναποφάσιστων που αμφιταλατεύονται για το αν θα ξαναψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν κάνει δυο φορές το 2015, είναι κυρίως πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που εξετάζουν το ενδεχόμενο να “γυρίσουν σπίτι τους”. Το αφήγημα της δημιουργίας ενός νέου προοδευτικου πόλου είναι καλά μελετημένο και προσβλέπει στην τελική σύγκλιση όλων των δυνάμεων του χώρου.  

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως την επόμενη ημέρα των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχει αυξημένα ποσοστά σε σχέση με αυτά που παρουσιάζουν οι τωρινές δημοσκοπήσεις, θα έχει τον πρώτο λόγο για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς. Τα πρόσωπα, η ιστορία τους και οι ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν είναι το άλλο μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί για τη συνεργασία των δυο χώρων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και άλλοι κορυφαίοι από το ΚΙΝΑΛ αποτελούν “κόκκινο πανί” για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχα σφοδρή κριτική έχουν δεχθεί τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει στην κυβέρνηση και στην Κουμουνδούρου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: