6.11.18

Προειδοποιητικές «βολές» για κυρώσεις στην Ιταλία...

Επιμένει η Ε.Ε. στο ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «προτρέπουν» τη Ρώμη να...
αλλάξει τα σχέδιά της. Να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Κομισιόν και να σεβαστεί τους συμφωνημένους κανόνες κλήθηκε η γειτονική μας χώρα στο Eurogroup της Δευτέρας ενώ μια ημέρα μετά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν με κυρώσεις.

Ο Ιταλικός προϋπολογισμός και το υπερβολικό χρέος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της χώρας δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις που εστιάζει στο υπερβολικό χρέος της Ρώμης που ανοίγει το δρόμο «επιβολής κυρώσεων» εν αναμονή της σχετικής έκθεση για το χρέος.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «τα περασμένα χρόνια δεν ενεργοποιήθηκε η διαδικασία (σ.σ. για το υπερβολικό χρέος), διότι η Ιταλία είχε ουσιαστικά ευθυγραμμιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Τέλος, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που αναμένονται, σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό, «θα πρέπει να είναι «σημαντικές», διότι «η μέχρι τώρα απόκλιση είναι ευρεία».

Στο θέμα του προϋπολογισμού της γείτονος, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το σχέδιο της Ρώμης παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και πρέπει να αναθεωρηθεί έως τις 13 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει για το 2019 δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία επανέλαβε τη Δευτέρα ότι ο προϋπολογισμός της χώρας δεν θα αλλάξει και επέμεινε ότι το σχεδιαζόμενο υψηλότερο έλλειμμα για το 2019 δεν θα αυξήσει το τεράστιο χρέος της χώρας που υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ.

Με τις αναταράξεις να παραμένουν, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 3,41%...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: