23.11.18

Τι αλλάζει με τις εισφορές...

Τους αναλυτικούς πίνακες με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έδωσε στη...
Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχετικού νομοσχεδίου.





Οπως τόνισε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές ελαφρύνσεις για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.



Διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/16 οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών μειώνονται ως εξής:

● Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από το 20% στο 13,33%.

● Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται επίσης κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

● Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων, έως το 5ο έτος ασφάλισής τους, μειώνεται από το 2019 σε 13,33% βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

● Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, δηλαδή έως 64,5 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

«Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στέκεται στα πόδια του, είναι πλεονασματικό και μακροπρόθεσμα βιώσιμο και είναι χάρη σε αυτή την ευρωστία του που καταφέραμε να ακυρώσουμε το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

»Το σύνολο πια των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερα, εκκαθαρίζουμε τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, κλείνουμε πληγές του παρελθόντος και αλλάζουμε την όψη του ασφαλιστικού συστήματος» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: