20.11.18

«Κακομαθημένο παιδί ο Μητσοτάκης»...

ΒΙΝΤΕΟ

Η Εκκλησία δεν είναι αρμόδια να αποφασίσει για θέματα που είναι αρμοδιότητα της πολιτείας, όπως οι ανάγκες του Δημοσίου, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ξεκαθάρισε τι θα συμβεί αν ο διάλογος δεν οδηγήσει σε...
συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία: «Αν δεν το επιθυμούν, τότε αφήνουν την πρωτοβουλία των αποφάσεων στην πολιτεία». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «δεν πρόκειται να απολυθεί ούτε ένας κληρικός».

«Θα εκπονήσουμε το νομοσχέδιο στο προσεχές διάστημα. Δεν πρόκειται να βρει επωφελέστατο πλαίσιο συμφωνίας η Εκκλησία», είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε».

«Υπάρχει πολιτικός δάκτυλος, πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της εκκλησίας. Δεν αλλά η ΝΔ μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί η κυβέρνηση να μην πιστωθεί την επίλυση μεγάλων ζητημάτων. Προσπαθεί να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια που έχει να κάνει με το καλό της κοινωνίας, έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον. Έτσι, προξενεί κακό στην ελληνική κοινωνία και στους θεσμούς. Ο Μητσοτάκης να πάψει να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί».

«Δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε αναίτες και τυφλές συγκρούσεις με τον οποιοδήποτε. Λογική μας είναι να κατανοήσει η Εκκλησία, πως η συγκεκριμένη πρόταση είναι προς το συμφέρον όλων μας», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα το σχετικό νομοσχέδιο να μετατεθεί χρονικά, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: Μιλάμε για μια πρόταση συμφωνίας η οποία σκοπεύει να επιλύσει μια ιστορική εκκρεμότητα που κρατάει 80 χρόνια. Ο χρόνος καταθέσει νομοσχεδίου δεν είναι το πρώτο που πρέπει να μας απασχολεί. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου με την Εκκλησία.

«Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους κληρικούς, Από την πρώτη στιγμή δεν δώσαμε αίσθηση ότι τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστώς ή η θέση των 10.000 ιερέων. Είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε όλες τις διαβεβαιώσεις ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανασφάλεια, αλλά θέλω να επαναλάβω δεν  ήταν  απολύτως λογική, διότι αν διαβάσει κανείς τα σημεία της συμφωνία, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο κανένα δικαίωμα των κληρικών», υπογράμμισε.

«Συζητάμε εξαντλώντας κάθε περιθώριο το σύνολο της πρότασης συμφωνίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, είπε: «Αναφέρθηκε σε υποτιθέμενα αποσπάσματα δικών μου δηλώσεων, που δεν έκανα ποτέ. Δεν θα ανήκουν στην Ενιαία Αρχή πληρωμών, αλλά η Εκκλησία θα αναλάβει τη μισθοδοσία της για να αποκτήσεις την αυτοτέλειά της έναντι του κράτους. Είτε δεν ενημερώθηκε ορθά είτε δεν κατανόησε τις δηλώσεις μου. Δεν τίθεται θέμα απόλυσης οποιουδήποτε κληρικού».

«Προτείνουμε στον Ερντογάν να επιλέξει τον δρόμο της συνεννόησης»
Σχολιάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε: «Οι εξάρσεις της Τουρκίας δεν βοηθούν, δεν δημιουργούν όρους καλή γειτονίας. Αντιθέτων δημιουργούν εμπόδια στον διάλογο για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων. Δεν επωφελείται η Τουρκία, αντιθέτως απομονώνεται διεθνώς. Προτείνουμε στον Ερντογάν να επιλέξει τον δρόμο της συνεννόησης».

«Όλα τα θετικά μέτρα θα υπάρχουν στον προϋπολογισμό»
«Όλα τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα υπάρχουν στον προϋπολογισμό του 2019», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας για την οικονομία, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό περιθώριο δεν θα είναι στα 750 εκατ. ευρώ, αλλά θα ξεπεράσει τα 900.

Αναφερόμενος στην αποκάλυψη του Ν. Κοτζιά, ο οποίος ανέφερε πως έστειλε στον εισαγγελέα υποθέσεις Ελλήνων διπλωματών που φέρονται να εμπλέκονταν σε παράνομο κύκλωμα έκδοσης βίζα για ασυνόδευτα παιδιά, κάτι που σύφμφωνα με τον ίδιο «σημαίνει εμπόριο οργάνων», ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε: «Ο κ. Κοτζιάς κάλλιστα έπραξε και έστειλε τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, η οποία ανέλαβε να πράξει τα δέοντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: