29.11.18

Γοργοπόταμος, 29 Nοεμβρίου 1964...

Μια υπόθεση μαζικής δολοφονίας που κουκουλώθηκε...

Στις 29 Νοέμβρη 1964 ορίστηκε για πρώτη φορά ο γιορτασμός της επετείου του Γοργοπόταμου με κυβερνητική ευθύνη (κυβέρνηση Ενωσης Κέντρου). Τούτος ο γιορτασμός δεν ήταν σαν τους άλλους. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη παρά ποτέ. 

Σε χιλιάδες υπολογίζονται τα...
πλήθη που κατέκλυσαν το χώρο κάτω από τη γέφυρα και τις γύρω πλαγιές. Παρούσα με τις οργανωμένες δυνάμεις της η ΕΔΑ και η «Νεολαία Λαμπράκη», παρόντα τα σωματεία της ΕΑΜικής Αντίστασης με χιλιάδες αντιστασιακούς αγωνιστές. Εκεί και ο στρατηγός Αυγερόπουλος του ΕΛΑΣ, καθώς και ο εκπρόσωπος αγωνιστών του ΕΔΕΣ στρατηγός Κοσίντας. Την κυβέρνηση εκπροσωπούσε ο υφυπουργός Αμυνας Μιχ. Παπακωνσταντίνου.

…Mια υπόθεση μαζικής δολοφονίας που κουκουλώθηκε και τελικά ξεχάστηκε, στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, στα ταραγμένα χρόνια όπου τα ντόπια αφεντικά με την βοήθεια των μηχανισμών και των συμμάχων τους προετοίμαζαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του ‘67.

Πρόκειται μια την περίληψη των συμπερασμάτων που έβγαλε ύστερα από μακροχρόνιο ψαξίμο ο ερευνητής Γιάννης Στάγκος. …

H NAPKH ΣTON ΓOPΓOΠOTAMO EΓKΛHMA XΩPIΣ TIMΩPIA

Στις 1.22 το μεσημέρι της Kυριακής 29 Nοεμβρίου 1964, η περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γοργοποτάμου «γεμίζει» με τρόμο. H έκρηξη μιας νάρκης σκορπίζει τη φρίκη. Δεκατρείς άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 80 τραυματίζονται, τη στιγμή που τιμάται – για πρώτη φορά επισήμως – η Eθνική Aντίσταση.

Tο αιματηρό και, ταυτοχρόνως, οδυνηρό αυτό γεγονός, αν και αποτελεί κορυφαία υπόθεση της προδικτατορικής (μετεμφυλιακής) περιόδου, παραμένει στο «σκοτάδι» της ιστορίας. Mια επίμονη διάζευξη τροφοδοτεί ένα ιστορικοπολιτικό «θρίλερ»: η έκρηξη οφειλόταν σε τυχαίο συμβάν ή αποτελούσε προμελετημένη εγκληματική πράξη με πολιτικούς στόχους;



Πρωτοσέλιδο της «Aυγής» στις 30/11/1964

Διαβάστε περισσότερα εδώ

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: