23.11.18

Ραντεβού το φθινόπωρο του 2019...















«Το θέατρο θα λειτουργήσει, ο λόφος θα ξαναζωντανέψει». Η φράση με την οποία έκλεισε συγκινημένη τη χθεσινή της τοποθέτηση η...
αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, κατά τη συνέντευξη Τύπου αποτυπώνει τον διττό στόχο της Περιφέρειας Αττικής, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και υπουργείου Πολιτισμού για τον Λυκαβηττό.

Αμεσα ξεκινά το έργο αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του γνωστού σε όλους θεάτρου στην κορυφή του εμβληματικού τοπόσημου της Αθήνας, το οποίο επιδιώκεται να καταστεί ένας μητροπολιτικός πόλος πολιτισμού, ενώ, παράλληλα, ο απαξιωμένος περιβάλλων χώρος θα επαναδιαμορφωθεί μέσω πανευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το σημείο αναφοράς για ολόκληρες γενιές Αθηναίων επιδιώκεται να αποτελέσει και για τους νεότερους έναν πόλο έλξης.

Αρχές φθινοπώρου υπολογίζεται να φιλοξενηθούν οι πρώτες παραστάσεις, εφόσον προηγουμένως τηρηθεί ένα «σφιχτό», αλλά «τεχνικά εφικτό» -σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ και καθηγητή του ΕΜΠ, Γ. Πολύζο- χρονοδιάγραμμα:

7 Δεκεμβρίου παραδίδεται το «πακέτο» μελετών (στατικών, ηλεκτρομηχανολογικών κ.λπ.) στην αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας.
Ακολούθως, και σε σύντομο χρονικό διάστημα, η περιφέρεια θα δημοσιοποιήσει τις μελέτες προκειμένου να επιλεγεί ο ανάδοχος.
Απρίλιο του 2019 θα έχει εγκατασταθεί ο μελετητής.
Στους επόμενους 6 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το έργο.
Μετά την ολοκλήρωση των έργων, το θέατρο θα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, φορέα διαχείρισης του θεάτρου Λυκαβηττού. Θα υπάρξουν συνεργασίες με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή κ.λπ. «Χρειάζεται συγκέντρωση δυνάμεων», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

«Δεύτερο στοίχημα και πρόκληση είναι ο τρόπος πρόσβασης», πρόσθεσε ο κ. Πολύζος. Επικρατούσα άποψη είναι ότι δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα μιας μεσογειακής πρωτεύουσας η πρόσβαση με Ι.Χ., όπως σήμερα. «Είναι μια πάρα πολύ καλή συγκυρία γιατί και ο Δήμος Αθηναίων εκπονεί ένα masterplan για τον Λυκαβηττό. Ενα από τα μηνύματά του είναι να εξετάσει και νέους τρόπους πρόσβασης.

Μπορεί κάποιες προτάσεις να φαίνονται πρωτοποριακές, όπως τα cable cars. Ομως κι όταν εγκαταστάθηκε το τελεφερίκ, κάποιοι έλεγαν ότι θα καταστρέψει τον λόφο. Μακάρι όμως να είχε συνεχίσει», σχολίασε, καταθέτοντας ταυτόχρονα και τη σκέψη η πρόσβαση στο θέατρο να γίνεται με μικρά λεωφορεία ή ηλεκτροκίνητα βαν από συγκεκριμένα σημεία (πλ. Συντάγματος, πλ. Μαβίλη κ.α.).

Αναφορικά με την έκταση 13 στρεμμάτων στην αλάνα έξω από το θέατρο, θα διεξαχθεί διαγωνισμός ανοιχτός για όλους τους Ευρωπαίους αρχιτέκτονες, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις και σχέδια. Θα δημοσιοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, θα «κλείσει» 8 Μαρτίου και εντός του Μαΐου θα βραβευθούν οι καλύτερες προτάσεις.

Ολα θα υλοποιηθούν με πόρους της Περιφέρειας Αττικής, που έχει εξασφαλίσει 1,984 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων και επιπλέον 250.000 ευρώ για τις μελέτες. «Πρέπει να κάνουμε το θέατρο Λυκαβηττού χώρο πολιτισμού, χώρο ψυχαγωγίας, χώρο υποδοχής περιβαλλοντικών, παιδαγωγικών εκδηλώσεων. Ενα δικαίωμα που έχει αφαιρεθεί από όλους μας, πάνω από μία δεκαετία», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έχοντας αποσαφηνίσει ότι «το έργο αυτό δεν είναι ένα πυροτέχνημα ή μια εμβαλωματική ενέργεια. Για εμάς ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα».

«Η συνεργασία υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Αττικής επιβεβαιώνει ότι το Δημόσιο μπορεί να αντιμετωπίσει με όραμα τα σύνθετα ζητήματα μιας μητρόπολης όπως η Αθήνα», είπε μεταξύ άλλων η κ. Ζορμπά.

Το θέατρο Λυκαβηττού αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Κατασκευάστηκε το 1965. Η πρώτη παράσταση φιλοξενήθηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η Αννα Συνοδινού πρωταγωνίστησε στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Το 1970 υπέστη ζημιές από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα καμαρίνια. Το 1977 έγινε ριζική ανακαίνιση. Παράλληλα, αυξήθηκε η χωρητικότητά του και αντικαταστάθηκαν οι πάγκοι όπου καθόταν το κοινό με πλαστικά καθίσματα.

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2004 έγιναν ενισχυτικές παρεμβάσεις, άστοχες κατά πολλούς. Το θέατρο, που από το 1998 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, ανέστειλε τη δραστηριότητά του και σφραγίστηκε το καλοκαίρι του 2008, ύστερα από αίτημα που κατέθεσε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων, επικαλούμενη ζητήματα στατικότητας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: