2.7.23

Συνεδριάζει σήμερα η ΠΓ - Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα...



Mια νέα ημέρα έχει ξημερώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να συνεδριάζει σήμερα επί της Οδού Αγίου Κων/νου, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να οριστεί το πρόσωπο που θα εκτελέσει μεταβατικά χρέη επικεφαλής της Κ.Ο. Τα...

τελευταία 24ωρα έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και συνεδριάσεις κομματικών στελεχών και τάσεων προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση, τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές για την επόμενη ημέρα. Το σίγουρο είναι ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν με βάση τις προβλεπόμενες καταστατικές διατάξεις. 


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν φαίνεται πως υπάρχει «λευκός καπνός» ως προς τον μεταβατικό επικεφαλής της ΚΟ με τις πληροφορίες να θέλουν την Όλγα Γεροβασίλη να έχει αρνηθεί την πρόταση που της έχει γίνει. Μεταξύ των προσώπων που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος είναι αυτό του Σωκράτη Φάμελλου. Μέχρι πριν τη 1 προσέρχονταν σταδιακά ένα-ένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία. 


Λίγο μετά τη 13:30 ξεκίνησε η διαδικασία υπό τους γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη.


Άνοιξε η συζήτηση για την επόμενη μέρα

Πολιτική και οργανωτική πυξίδα αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου του κόμματος. Η 29η Ιουνίου θα καταγραφεί ως μια ημέρα ιστορική, καθώς η ανακοίνωση του ίδιου πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος κλείνει έναν πρωτόγνωρο και συνάμα συναρπαστικό κύκλο για την ιστορία της ελληνικής Αριστεράς αλλά και του τόπου. Άλλωστε, τα έργα και οι ημέρες του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι το κύμα ανακοινώσεων από τα χιλιάδες μέλη αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που εξήραν το ήθος, την πολιτική υπευθυνότητα, την πορεία και την ανιδιοτέλεια του ιστορικού ηγέτη της παράταξης.


Το ερώτημα του συνεδρίου

Οπως ανέφεραν κομματικές πηγές στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο οδικός χάρτης για το συνέδριο και την εκλογή ηγεσίας αποτελεί το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Δύο είναι τα βασικά σενάρια ως προς τις ημερομηνίες του συνεδρίου. Στελέχη που προέρχονται από τη λεγόμενη «πλειοψηφία» εισηγούνται τη διεξαγωγή του συνεδρίου στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές Σεπτεμβρίου και μάλιστα πολλά εξ αυτών προκρίνουν το διαρκές συνέδριο και στη συνέχεια την εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Ομπρέλας εκτιμούν ότι δεν πρέπει να περάσει το καλοκαίρι χωρίς το κόμμα να έχει πάρει τις αποφάσεις του για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν σημαντικό οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου να επισπευθούν και να λάβουν χώρα ακόμη και εντός του καλοκαιριού, ήτοι τον Ιούλιο. Την ίδια ώρα, θεωρούν κρίσιμο να υπάρξει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές έκτακτο συνέδριο που θα προχωρήσει σε εκτενή αποτίμηση της πορείας του χώρου. Εκ των πραγμάτων, δεν φαίνεται πως υπάρχει win-win σενάριο με δεδομένους τους ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς που προκύπτουν τόσο από την καλοκαιρινή ανάπαυλα όσο όμως και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία πάντως αναμένεται να ξεδιπλωθούν όλες οι προτάσεις και να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις.


Υποψηφιότητες


Από μέρα σε μέρα αναμένεται να διευκρινιστεί ποια πρόσωπα θα μπουν στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Από το λεγόμενο «προεδρικό μπλοκ» δεν αποκλείεται να υπάρξουν πέραν τις μίας υποψηφιότητες και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν στελέχη που προέρχονται από την περιφέρεια και δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, στελέχη της Κίνησης Μελών ξεκαθαρίζουν ότι η «πλειοψηφία» θα συμφωνήσει σε πρόσωπο που μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση και την άμεση ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει διακριτή υποψηφιότητα από την πλευρά τους έναντι των άλλων τάσεων. Την ίδια ώρα, και η Ομπρέλα δεν φαίνεται πως αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει δικό της υποψήφιο, ενώ κλειστά χαρτιά κρατούν προς το παρόν τα στελέχη της λεγόμενης «νέας γενιάς», χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει υποψηφιότητα και από εκείνη την πλευρά. Το τοπίο θα ξεδιαλύνει τις επόμενες ημέρες για τις προθέσεις που έχουν τα στελέχη του κόμματος.


Ερωτηθείς ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλακεί ενεργά στις κομματικές διεργασίες, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: