28.7.23

Θολώνει το αυτοδιοικητικό διακύβευμα της κυβέρνησης...


Οι καταστροφικές φωτιές που σαρώνουν την Ελλάδα από την μία άκρη στην άλλη αφήνοντας πίσω τους  – πέρα από  τα ανθρώπινα θύματα – χιλιάδες καμένες εκτάσεις, κατεστραμμένα  σπίτια ...και επιχειρήσεις,  τινάζοντας τις τοπικές κοινωνίες στον αέρα, βάζει το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε άλλο επίπεδο. 

Όπως ισχυρίζονται γαλάζιοι παράγοντες, μόνο με περίπατο δεν θα μοιάζουν για την κυβέρνηση  οι εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες,  αφού όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει νέα δεδομένα στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου. 

Πολλοί παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης ισχυρίζονται ότι στην όλη διαδικασία της κατάσβεσης των πυρκαγιών έχουν γίνει τραγικά λάθη, ενώ επισημαίνεται και κακός συντονισμός μεταξύ  των αρμοδίων.  

Το γεγονός ακόμα ότι με το που ξέσπασαν οι καταστροφικές φωτιές η κυβέρνηση έσπευσε να ρίξει τις ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας ότι πολλοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες δεν είχαν καθαρίσει σωστά  τις περιοχές τους, έχει μεγαλώσει την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες. 

Όπως μάλιστα λένε έμπειρα κομματικά στελέχη «η βεβαιότητα για νέα, σαρωτική επικράτηση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ, έχει μετατραπεί σε συγκρατημένη αισιοδοξία», ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να σπεύσει να βοηθήσει τις περιοχές που αντιμετώπισαν τα σοβαρότερα προβλήματα, αλλιώς το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Την ίδια ώρα, πολλές συζητήσεις  έχει προκαλέσει η στροφή της κυβέρνησης σε σχέση με τον έγκλειστο νεοναζί Κασιδιάρη, στον οποίο όπως δείχνουν όλα, δίνει το πράσινο φως  για την κάθοδο του στον δήμο της Αθήνας.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι είναι έτοιμη νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα έμπαινε «μπλόκο» στη συμμετοχή του Ηλία Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ωστόσο,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε, χθες, ότι δεν θα επιχειρηθεί να μπει κανένα εμπόδιο στο δρόμο του νεοναζί προς τον Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με όσα είπε, στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα ο νόμος 3852 /2010, με τον οποίο τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί δήμαρχος, αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για κακουργήματα μεταξύ των οποίων προφανώς και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. «Ισχύει αυτός ο νόμος και στη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς θα εφαρμοστεί»,  είπε ο Παύλος  Μαρινάκης.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς αφορά άμεσα  τον νυν δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, καθώς όπως εκτιμάται, ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει μεγάλες δυνάμεις στον πρώτο δήμο της χώρας. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το τι θα γίνει στην συνέχεια, το σημαντικό είναι ότι ο εκφραστής της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα θα καταφέρει να καταμετρήσει  τις δυνάμεις του στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας...

Πηνελόπη Νάσου

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: