28.7.23

Καταγγελία αστυνομικών για τις κλούβες-«σαπάκια»...



 Πού πήγαν δύο εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή των λεωφορείων της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, αρχηγέ;

Το... εύλογο ερώτημα διατυπώνει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με επίσημο έγγραφό της προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Θα αναζητηθούν ευθύνες για τα σαπάκια της ΔΑΕΘ;»


Πρόκειται, καθώς φαίνεται, για ακόμη μία σκανδαλώδη διασπάθιση δημόσιου χρήματος που συντελέστηκε προ τριετίας, καθώς το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ δόθηκε σε πολύ γνωστή αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Αθήνας, άγνωστο με ποιες διαδικασίες, για να εκτελέσει το έργο της πλήρους ανακατασκευής των… γνωστών πεπαλαιωμένων σιδηρόφρακτων λεωφορείων που μεταφέρουν τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Είναι οχήματα ηλικίας τουλάχιστον 20-30 ετών που η ηγεσία αποφάσισε να τα αναπαλαιώσει, όχι και τόσο φτηνά μάλλον, καθώς δεν υπήρχαν κονδύλια για την αγορά νέων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Τσαϊρίδη, που μίλησε στην «Εφ.Συν.» για το θέμα, «τα αυτοκίνητα πήγαν στην εταιρεία για ανακατασκευή και επέστρεψαν χειρότερα απ’ ό,τι ήταν»!

Η Θεσσαλονίκη έχει 17 τέτοια οχήματα, τα 14 εκ των οποίων πήγαν για ανακατασκευή. Αναλόγως πήγαν και λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα. Τι είδους ανακατασκευή έγινε και πού ακριβώς διατέθηκαν τα δύο εκατομμύρια ευρώ για το έργο παραμένει αναπάντητο…

«Από την ημέρα που μας παραδόθηκαν, τα προβλήματα αντί να έχουν αποκατασταθεί διογκώθηκαν. Υποτίθεται ότι θα ανακατασκευάζονταν για να αντέξουν άλλα 5-10 χρόνια. Ωστόσο, αυτή η ανακατασκευή ήταν και η καταστροφή αυτών των λεωφορείων», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Τσαϊρίδης. Μάλιστα, τα χαρακτηρίζει «επικίνδυνα πλέον», αφού ο ρυθμός που μπαίνουν στο συνεργείο είναι απίστευτος, όπως περιγράφει. «Το πιο σύνηθες είναι ότι δεν δουλεύουν τα κλιματιστικά, άλλα μπάζουν νερά όταν βρέχει, κάποια μεταφέρουν διμοιρίες για μέτρα τάξης σε άλλες πόλεις και χαλάνε στον δρόμο, κάποια χάλασαν απ’ την πρώτη μέρα που τα παραλάβαμε», λέει.

Μήπως οι εν λόγω καταγγελίες θα έπρεπε να κοινοποιηθούν και σε κάποιον εισαγγελέα;

Αποσπάσματα της επιστολής της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο

«Κύριε Αρχηγέ,
Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση των οχημάτων της ΔΑΕΘ πάει “από το κακό στο χειρότερο”, με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι. Παρότι η Υπηρεσία “φρόντισε” για την περιβόητη ανακατασκευή των λεωφορείων, η σημερινή τους εικόνα είναι απογοητευτική. Οπως μας έχει καταγγελθεί, τα οχήματα πλέον παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, είναι αμέτρητες οι φορές που τα οχήματα ακινητοποιούνται λόγω μηχανικών βλαβών κατά τη μετακίνηση του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας να εξαναγκάζονται σε συνεχείς αλλαγές οχημάτων και μεταφορά του εξοπλισμού. [...]

»Επίσης, με την έναρξη της θερινής περιόδου, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα οχήματα έχουν προβλήματα με τον κλιματισμό. Ιδιαίτερα τις ημέρες που διανύουμε τώρα, με τον υδράργυρο να βρίσκεται στο “κόκκινο”, η ατμόσφαιρα μέσα στα λεωφορεία είναι κυριολεκτικά αποπνικτική. Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η θερμοκρασία μέσα στα λεωφορεία είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική, αφού ακόμα και τώρα αυτά βρίσκονται ακινητοποιημένα κι εκτεθειμένα στον ήλιο για να φυλάνε την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ. [...]

»Παρακαλούμε όπως άμεσα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των συναδέλφων μας, ενώ παράλληλα να αναζητηθούν τόσο οι υπεύθυνοι αυτής της εξοργιστικής κατάστασης, όσο και οι κατάλληλες λύσεις. Βέβαια στο σημείο που βρίσκονται τα οχήματα, η μόνη ουσιαστική λύση είναι η άμεση πραγματοποίηση διαγωνισμού για την αγορά νέων λεωφορείων πριν θρηνήσουμε θύματα».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: