31.7.23

Πού εστιάζουν οι υποψήφιοι στον ΣΥΡΙΖΑ...


Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκονται οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία.

Με περίπου 40 μέρες να απομένουν για τις εσωκομματικές εκλογές (θα διεξαχθούν στις 10 & 16 Σεπτεμβρίου, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί Διαρκές Συνέδριο), οι... μνηστήρες εστιάζουν κυρίως στην ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος και απόκτησης ξεκάθαρης ταυτότητας, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τη βαριά ήττα στις πρόσφατες κάλπες και να οικοδομήσει με επιτυχία την «επόμενη μέρα». 

Τα παραπάνω αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στις περιοδείες, τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις που δίνουν τις τελευταίες ημέρες οι υποψήφιοι. 

Ειδικότερα, η Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Documentο», ανέφερε ότι «το εγχείρημα της διεύρυνσης του κόμματος αποτελεί στρατηγική επιλογή ώστε να καλυφθεί ακριβώς το χάσμα μεταξύ της πολιτικής επιρροής από τη μια και της δυνατότητας του κόμματος από την άλλη να βρίσκεται δίπλα στις κοινωνικές ομάδες που επιδιώκει να εκπροσωπεί, να κατανοεί τις ανάγκες τους, να τους εκφράζει. Η υπέρβαση αυτής της ασυμμετρίας είναι απολύτως κρίσιμη για να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργική και μαχητική αντιπολίτευση αλλά και για να επανέλθει σε τροχιά διακυβέρνησης».

Όπως πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ο ίδιος με την πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική του παρέμβαση να διαμορφώσει ξανά, άρα να διευρύνει τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο που θα εκπροσωπήσει.

Αναφερθείσα στην εκλογική διαδικασία και την επόμενη μέρα, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θα πορευτεί συντεταγμένα, θα οργανώσει την πολιτική συζήτηση με όρους υποδειγματικούς και τα μέλη θα καταλήξουν στις αποφάσεις τους. Και την επόμενη μέρα δεν περισσεύει κανείς μας. Ο καθένας και η καθεμιά από μας θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, που είναι ο κοινός μας αντίπαλος από τη θέση που το κόμμα συλλογικά θα αποφασίσει, όπως έκανε πάντα».

Σημειώνεται ότι η πρώην υπουργός κινείται μέχρι στιγμής μεθοδικά και συντεταγμένα, κάνοντας πράξη τα περί «συνέχειας» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παίρνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο Αλέξης Τσίπρας. Το πολιτικό στίγμα που εκπέμπει αποφεύγει να εισέλθει στο δίπολο «περισσότερο Αριστερά ή περισσότερο προς το Κέντρο» αλλά κινείται στη λογική ενός πολιτικού ρεαλισμού.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει τονίσει ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο πού απευθύνεσαι και ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Ένα δυναμικό κόμμα πρέπει να έχει πρώτα διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα και στη συνέχεια συνδιαλέγεται με τον κόσμο».

Μιλώντας την Κυριακή στο πλαίσιο συζήτησης στο camping της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας (όπου παρακολούθησε το workshop που αφορά το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το άρθρο 16) αλλά και το Σάββατο -όπου συνομίλησε με μέλη και φίλους του κόμματος- επεσήμανε ότι χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού, με συγκεκριμένους στόχους για το που θέλει να βρίσκεται το κόμμα το 2026, αλλά και αντίστοιχους στόχους για τα ενδιάμεσα χρόνια. Τα πεδία στα οποία μπορεί να κινηθεί είναι πολλά: τοπική αυτοδιοίκηση, χώροι εργασίας, κινήματα κλπ. Και η ανάκαμψη αυτή θα είναι σταδιακή χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτή η ανάκαμψη, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μια ξεκάθαρη ταυτότητα. Γιατί μπορεί να απευθύνεται σε όλους, να παράγει, ως Αριστερά, επιχειρήματα που να μπορούν να πείσουν όλους, αλλά για να είναι αξιόπιστος πρέπει να είναι ξεκάθαρο από ποια αφετηρία το κάνει.

Ο Ευ. Τσακαλώτος συνιστά την πιο ξεκάθαρη αριστερή πρόταση ηγεσίας, έχοντας στο πλευρό του την αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα της διεύρυνσης είναι ύψιστης σημασίας», τόνισε κι ο Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Documento, σημειώνοντας πως «οι παραλυτικές ισορροπίες για τις οποίες πίεσαν ορισμένες πλευρές, και απόψεις περί ‘ασπόνδυλου πολυσυλλεκτισμού' όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι και καταστροφικές».

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα «στους κεντρώους, κεντροαριστερούς και μετριοπαθείς πολίτες να έρθουν κοντά μας. Όχι στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα της πολιτικής, της προοπτικής και των διεκδικήσεων με ‘πλοίο' τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συσπειρώνει όλο τον κόσμο από την Αριστερά ως το κέντρο», προκειμένου «να συγκροτήσουμε τη μεγάλη, ευρύτατη παράταξη από την Αριστερά ως το κέντρο που θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη».

Όπως ανέφερε επίσης, «την επόμενη μέρα θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μεγάλων καταστατικών αλλαγών που ψηφίσαμε, αλλά έμειναν ανενεργές. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην εκλογή των νομαρχιακών επιτροπών από τη βάση, να ανανεώσουμε τα όργανά μας, να δώσουμε λόγο στα μέλη και με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, να ιδρύσουμε παρατάξεις στους φορείς ενδιάμεσης κοινωνικής εκπροσώπησης με τη σύμπραξη αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών, να συστήσουμε δίκτυα στους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς χώρους, στα κινήματα της νεολαίας και του περιβάλλοντος, στον κλάδο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι ο Ν. Παππάς έχει τονίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρέπει να επιστρέψει στη φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς», υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα οφείλει να διευρυνθεί και να καλύψει όλο τον πολιτικό χώρο, από την Αριστερά έως το Κέντρο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: