30.7.23

Χατζηδάκης: «Προστασία μόνο για πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες»...


Προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους και όχι «εκείνους που παριστάνουν τους φτωχούς», υπόσχεται η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλλει εκ νέου διάταξη που θα εξειδικεύει το νέο πλαίσιο κανόνων για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) και θα προβλέπει σειρά υποχρεώσεων για την έγκαιρη και πληρέστερη ενημέρωση των οφειλετών αλλά και ποινές...


Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα των ευάλωτων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την κάλυψη των δανειοληπτών που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων που είχε ως προϋπόθεση τη διασταύρωση των τραπεζικών λογαριασμών των αιτούντων (για τη βεβαίωση ευαλωτότητας προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απόρρητου) και από τους 40.000 δυνητικά ωφελούμενους επέτρεψαν τη διασταύρωση αυτή μόνο 4.000-5.000.

«Δεν αμφιβάλλω για τις προθέσεις σας, αλλά αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουμε όλοι υπόψη μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Εφαρμόζουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα φέρουμε το επόμενο διάστημα και νέες ρυθμίσεις που αυξάνουν τις υποχρεώσεις των servicers. Το πλαίσιο πρέπει να εξελίσσεται συνέχεια. Περιμένω προτάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη ολόκληρη την εικόνα και δεν θα αγνοούν τα υφιστάμενα εργαλεία για την προστασία των δανειοληπτών».

Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα υφιστάμενα εργαλεία προστασίας και ρύθμισης οφειλών και ειδικότερα:

● Τις δεκάδες χιλιάδες διμερείς συμφωνίες που επιτυγχάνονται μεταξύ των δανειοληπτών και των εταιρειών διαχείρισης οφειλών.

● Τις ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο, όπως τα προγράμματα διακανονισμού παλαιών και νέων οφειλών σε 120 και 72 δόσεις που θα είναι ανοιχτές ώς την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσει παράταση.

● Τον εξωδικαστικό μηχανισμό για συνολική ρύθμιση των οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες που εξασφαλίζει παράλληλα σημαντική προστασία για όσους εντάσσονται σε αυτόν. Οπως είπε ο υπουργός, γίνονται συνεχείς βελτιώσεις του μηχανισμού ώστε να γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικός και δίκαιος, ενώ σημείωσε ότι τον Ιούνιο σημειώθηκε ιστορικό υψηλό αιτήσεων, καθώς και νέο μηνιαίο ρεκόρ ρυθμίσεων.

● Το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Στήριξης πρώτης Κατοικίας για τα Ευάλωτα Νοικοκυριά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει μεταξύ άλλων κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου έως 210 ευρώ μηνιαίως και για 15 μήνες και αναστολή μέτρων (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, εξώσεις) κατά των οφειλετών.

● Το Πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου για δόσεις δανείων των ευάλωτων δανειοληπτών που υλοποιούν οι τράπεζες στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας.

● Το στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ που διαθέτει πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ σε πάνω από 280.000 δικαιούχους και το καινοτόμο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: