31.7.23

Απειλή για τον Μητσοτάκη οι εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά...


Γιώργος Καρελιάς

Οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμοι) και οι ευρωεκλογές αποτελούν το μεγάλο μπελά των κυβερνητικών κομμάτων, καθώς σε αυτές οι ψηφοφόροι έχουν την άνεση να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και ενδεχομένως να στείλουν μηνύματα και για... τις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν.

Το πρώτο τέτοιο παράδειγμα της Μεταπολίτευσης ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 1986. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είχε μπει στη δεύτερη θητεία του μετά τη νέα μεγάλη νίκη του στις εκλογές του 1985. Όμως, η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επέλεξε τρία κορυφαία στελέχη της ως υποψηφίους στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας: Έβερτ στην Αθήνα, Κούβελα στη Θεσσαλονίκη και Ανδριανόπουλο στον Πειραιά. 

Τους κέρδισε και τους τρεις. Ήταν ένα μήνυμα για τη συνέχεια. Στο τέλος της τετραετίας (1989) το πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε και στις βουλευτικές εκλογές.

Τον προσεχή Οκτώβριο θα έχουμε εκλογές για τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα θεωρητικά δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως, στην πολιτική «τα πάντα ρεί».

Μπορεί η αντιπολίτευση να βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας(ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τα της ηγεσίας του και το ΠΑΣΟΚ κυνηγάει μικροκέρδη), αλλά η θητεία της νέας κυβέρνησης δεν άρχισε καλά. Είχαμε φάλτσα και αποπομπές υπουργών και εμφανείς αποτυχίες ειδικά στο μέτωπο των πυρκαγιών, με το πρωτοφανές περιστατικό στη βάση της Νέας Αγχιάλου.

Έτσι, στις εκλογές του Οκτωβρίου το εκλογικό σώμα ενδέχεται να θελήσει να στείλει το πρώτο μήνυμα αποδοκιμασίας. Η Περιφέρεια Αττικής είναι το πρώτο εκλογικό πεδίο. Ήδη ο νυν περιφερειάρχης Γ. Πατούλης εμφανίζεται σαν καμένο χαρτί , αφού διοχετεύεται ήδη ότι ο κ. Μητσοτάκης τον έχει ξεγράψει και θα δώσει το χρίσμα στον Ν. Χαρδαλιά. Αν ο Πατούλης δεν αποχωρήσει από την κούρσα, η ΝΔ θα πάει στις εκλογές διασπασμένη.

Στο Δήμο Αθηναίων ο νυν δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης έχει υποστεί φθορά ειδικά μετά το φιάσκο του διαβόητου «Μεγάλου Περιπάτου».

Και στις δύο περιπτώσεις-Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων- η αντιπολίτευση θα μπορούσε να αμφισβητήσει βάσιμα την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ, αν κατάφερνε να συμφωνήσει σε υποψηφίους κοινής αποδοχής. Όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν τα κατάφεραν ούτε σ’ αυτό. Ομφαλοσκοπούν. Κι έτσι μετριάζεται η πιθανότητα να αποσπάσουν τον Περιφερειάρχη ή το Δήμαρχο ή και τους δύο από τη ΝΔ, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τον κ. Μητσοτάκη στην αρχή της δεύτερης θητεία του.

Παρόλα αυτά, οι εκλογές δεν θα είναι καθόλου περίπατος για τους νεοδημοκράτες υποψηφίους. Διότι το 43% που χρειάζονται για να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο δεν είναι καθόλου δεδομένο για φθαρμένα πρόσωπα όπως ο Πατούλης και ο Μπακογιάννης. Και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η αντιπολίτευση θα καταφέρει να συνεννοηθεί έστω στο δεύτερο γύρο...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: