31.7.23

«Φίλια» πυρά...



Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, μετά τη φράση που διατύπωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πως βρισκόμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές, ότι θα φτάναμε να δεχόμαστε και πραγματικά πυρά, όχι εχθρικά όμως, αλλά «φίλια» και μάλιστα από την ίδια την Ελληνική Αεροπορία! Καθώς οι πολίτες της Μαγνησίας προσπαθούν να επαναφέρουν τη ζωή τους σε μία κανονική ροή, τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών στον νομό θα μας απασχολήσουν για αρκετό καιρό, όπως επίσης και οι επιπτώσεις από αυτές, που ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι μακροχρόνιες...

Οι εικόνες πολέμου, που καταγράφηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, με τις πολλαπλές εκρήξεις που προκλήθηκαν την Πέμπτη, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Μικροθήβες, αποκάλυψαν τα σοβαρά κενά ασφάλειας που υπάρχουν σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις, όπου θα περίμενε κανείς να τηρούνται τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα, λόγω και της εγγύτητας με κατοικημένη περιοχή, ενώ και η έλλειψη ενημέρωσης από το ΓΕΕΘΑ, ίσως δείγμα αμηχανίας, που αντέδρασε αρκετές ώρες μετά το συμβάν, ενέτεινε την ανασφάλεια και τον πανικό.

Η έκρηξη βλημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας όμως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από πυρομαχικά. Οι Γλαφυρές Βόλου απειλήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή (23/7), για πολλοστή φορά, από φωτιά που ξέσπασε στο πεδίο βολής του στρατού από άσκαστο βλήμα, αποκαλύπτοντας την πλημμελή εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφάλειας σε μία ευαίσθητη εγκατάσταση. Σε δηλώσεις του ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας Ευάγγελος Λιακόπουλος, έκανε λόγο για σκηνικό πολέμου με βλήματα να σκάνε την ώρα που οι πυροσβέστες επιχειρούσαν κατάσβεση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.
poster
Στην περίπτωση των Ενόπλων Δυνάμεων βέβαια τα πράγματα ίσως να είναι πιο ξεκάθαρα, ως προς τις ευθύνες για ό,τι συνέβη. Αυτές, κατά την κυβέρνηση, φθάνουν μέχρι τον διοικητή της 111 Π.Μ., ο οποίος και καθαιρέθηκε. Ωστόσο, διαφορετικά είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, τα οποία τις αποποιούνται, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποια σπεύδουν να τις αποδώσουν όπου νομίζουν. Θα χρειαστεί μία ενδελεχής έρευνα, την οποία ήδη έχει αναλάβει η Εισαγγελία Βόλου, υπό τη μορφή προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες προσώπων που είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση των πυρκαγιών. Και σ’ αυτή την έρευνα, σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία, προς τέρψιν των ψηφοφόρων, υλοποιεί έργα βιτρίνας και όχι ουσίας. Παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να καλυφθούν τα τραγικά κενά σε υποδομές, με επικοινωνιακού τύπου τεχνάσματα, όσοι αντιμετώπισαν την απειλή της περιουσίας τους, αντιλήφθηκαν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και πως πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη κρουνών και δικτύου ύδρευσης για κατάλληλη χρήση δίπλα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα στη μονάδα ανακύκλωσης στο Σέσκλο, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, εκλύοντας τοξικά αέρια στην ατμόσφαιρα του Βόλου, από τα υλικά που κάηκαν εντός της. Θεωρείται επίσης αδιανόητο, στην εποχή που ζούμε, να κινδυνεύουν επιχειρήσεις από φωτιά, επειδή δεν έχουν εγκατασταθεί γεννήτριες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις.

Αφού διασφαλίσουμε, για το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου που απομένει, ότι θα μάθουμε από τα μέχρι σήμερα λάθη μας, αποτρέποντας όσο γίνεται περισσότερες πυρκαγιές, θα πρέπει να εξετάσουμε, μεταξύ άλλων, δύο σοβαρά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας: τα πολεοδομικά σχέδια και τις πράξεις εφαρμογής τους σε περιοχές που εκκρεμούν, όπως για παράδειγμα στον οικισμό Κριθαριά, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολεοδόμους του Βόλου ως ένα εν δυνάμει «Μάτι» στη Μαγνησία και ο οποίος εκκενώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπό την απειλή της φωτιάς, καθώς επίσης και τη χωροθέτηση του σταθμού LNG της Mediterranean Gas δίπλα στον ίδιο οικισμό και σε μικρή απόσταση από την ακτή. Εκατοντάδες ήταν οι Βολιώτες που εξέφρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αγωνία τους για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν υπήρχε σήμερα εκεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Εύλογα ανησυχούν. Συμβαίνει το ίδιο και με την κυβέρνηση;

Πριν απ’ όλα όμως, να δούμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στον γενικό πληθυσμό από την έκλυση διοξινών και φουρανίων εξαιτίας της καύσης πλαστικών από το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Σε μία ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, όπως αυτή του Βόλου, για την οποία υπάρχει ανοιχτή έρευνα στην Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε., ήρθε να προστεθεί ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια συνεχώς.

 
Αρχιμήδης Γ. Καρεκλίδης (Εκδότης της εφημερίδας «Μαγνησία»)

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: