30.7.23

Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι «4» διεκδικητές...



Μπορεί να έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι, ωστόσο οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εντείνουν τις παρεμβάσεις τους, ξεδιπλώνοντας τις πολιτικές τους προτεραιότητες και καθιστώντας διακριτές τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις για το μέλλον του κόμματος. Κι όλα αυτά ενόψει της εσωκομματικής κάλπης που θα στηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, μετά το διαρκές συνέδριο, όπου τα μέλη θα αναδείξουν τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ήδη... οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν βγάλει «στον αέρα» τα συνθήματα με τα οποία θα πορευτούν τις επόμενες 40 περίπου ημέρες, διεκδικώντας την ψήφο των μελών.


Το «κόκκινο νήμα» της Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε χθες τον πρώτο γύρο περιοδειών της στην περιφέρεια, και συγκεκριμένα στη Βέροια, ενώ είχαν προηγηθεί ανοιχτές συζητήσεις με μέλη και φίλους του κόμματος σε Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Γιαννιτσά και Καβάλα. Από το επιτελείο της εκτιμάται ότι οι πρώτες συναντήσεις ήταν απολύτως επιτυχημένες, με την υποψήφια πρόεδρο να προκρίνει μια νέα πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προϋποθέτει νέα ταυτότητα και νέα παράδοση» επισημαίνουν πρόσωπα από το περιβάλλον της, με την ίδια να προτάσσει την ανάγκη συλλογικής διαμόρφωσης ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου. Πρόκειται, όπως σημειώνουν πηγές, για ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο δεν θα βασίζεται σε αποσπασματικές ιδέες, αλλά θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, καθιστώντας τις προτάσεις του κόμματος «λαϊκά κατανοητές». Άλλωστε, καθόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά της στο ότι το «δίλημμα προς τα αριστερά ή προς το κέντρο είναι ψευτοδίλημμα» εάν δεν οριστεί το περιεχόμενο της πολιτικής. Κι αυτό γιατί κεντρικά ζητούμενα είναι η ουσία και ο προσανατολισμός του πολιτικού σχεδίου, το οποίο εάν δεν έχει συνοχή, δεν μπορεί να είναι και πειστικό. Χρειάζεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το επιτελείο της, «ένα κόκκινο νήμα» που θα ενοποιεί τις πολιτικές προτεραιότητες, το περιεχόμενο των πολιτικών, τον τρόπο εφαρμογής τους και την ταυτότητα του κόμματος. Αυτή η νέα μεθοδολογία που προκρίνει η πλευρά της Αχτσιόγλου έχει βάση ένα όραμα που τοποθετεί στο επίκεντρο το κοινωνικό ζήτημα και τη μείωση των ανισοτήτων. Αναφορικά δε με τη νέα ταυτότητα του κόμματος, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιμένει στην ανάγκη υπέρβασης των κομματικών καταγωγών του παρελθόντος.


Παππάς: Παράταξη από την Αριστερά έως το Κέντρο

Η πλευρά του Νίκου Παππά βάζει σε πρώτο πλάνο τη λογική της παράταξης, η οποία, όπως ο ίδιος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη, πρέπει να «αγκαλιάζει» τους πολίτες που τοποθετούνται από την Αριστερά έως το Κέντρο. Θέση που, όπως υποστηρίζει, ανταποκρίνεται στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του, αφορά τη συνέχιση της λεγόμενης διεύρυνσης που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανανέωση. Ο Ν. Παππάς έχει εκφράσει την άποψη ότι το δίλημμα «Αριστερά ή Κέντρο» δεν είναι ψευτοδίλημμα, αλλά αφορά όχι μόνο την απεύθυνση του κόμματος, αλλά και την ίδια την ταυτότητά του. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα θα αναδείξει τη σημασία που έχει η λογική της παράταξης, επιμένοντας στην ανάγκη εκλογικής ανάκτησης των ψηφοφόρων που γύρισαν την πλάτη στις πρόσφατες κάλπες. Την ίδια ώρα, το επιτελείο Παππά δίνει μεγάλο βάρος στην κοινοβουλευτική του παρουσία, άλλωστε ο ίδιος έχει και τον ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Στο μεταξύ, παρόλο που αναβλήθηκε η περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη Πέμπτη, ο ίδιος συνεχίζει τις συναντήσεις του με μέλη, στελέχη και φίλους του κόμματος τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά, ενώ η καμπάνια του θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα λίγο μετά τη μικρή καλοκαιρινή ανάπαυλα για τις εσωκομματικές διεργασίες.

Τσακαλώτος: Αξιόπιστα, ενωτικά και αριστερά

Βάζοντας στο επίκεντρο της καμπάνιας του τρία ζητήματα, την αξιοπιστία, την ενότητα του κόμματος και την αριστερή «στροφή», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε και αυτός τις περιοδείες του αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες της στρατηγικής του. Αναπτυξιακό κράτος, φορολογική ισότητα, κλιματική κρίση, Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν τα βασικά πεδία αυτής της στρατηγικής. Την Παρασκευή με την επίσκεψή του στο Εθνικό Αστεροσκοπείο έβαλε σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, να αναδείξει τη σημασία που έχουν η έρευνα και η δουλειά που παράγεται στους ερευνητικούς φορείς της χώρας, οι οποίοι πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι έχει προτείνει κάθε άνοιξη η εκάστοτε κυβέρνηση να καταθέτει προς συζήτηση στη Βουλή το επιχειρησιακό πλάνο του καλοκαιριού. Αυτό το σαββατοκύριακο ο Ευ. Τσακαλώτος έδωσε μεγάλο βάρος στις συναντήσεις με μέλη και φίλους του κόμματος. Χθες μετέβη στην Κόρινθο, όπου συνομίλησε με αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της χώρας. Σήμερα, Κυριακή, θα δώσει το «παρών» στο κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Γιανιτσοχώρι Ηλείας, όπου θα παρακολουθήσει το workshop για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος.

Το τρίπτυχο Τζουμάκα

Γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία. Ο Στέφανος Τζουμάκας θα κινηθεί πάνω σε αυτές τις τρεις πτυχές διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος βρέθηκε και αυτός την Παρασκευή στο κάμπινγκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνομίλησε με μέλη της, ενώ παρακολούθησε τις εκδηλώσεις της οργάνωσης. Ο Σ. Τζουμάκας έχει χαρακτηρίσει την υποψηφιότητα του «πολιτική», καταλογίζοντας στους άλλους υποψήφιους για την προεδρία «πολιτικό συνδικαλισμό». Κάνει δε την εκτίμηση ότι κεντρικό διακύβευμα είναι το ζήτημα της οικονομίας και η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής στρατηγικής, ειδικότερα σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.


Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: