31.7.23

Επιμένουν για Παππά στην Αθήνα...


Εδώ ο Παππάς (ο Νίκος, ο καλαθοσφαιριστής), εκεί ο Παππάς, πού είναι ο Παππάς; Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι στο κατόπι του και αύριο μια τριμελής... επιτροπή θα συναντηθεί μαζί του ώστε να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του για το αν θα είναι τελικά υποψήφιος στον δήμο της Αθήνας.

Ακολούθως θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα ενημερωθεί από την επιτροπή για τα αποτελέσματα της συνάντησης ώστε να αποφασίσει το όργανο αν θα δώσει την τελική έγκριση για τη στήριξή του.

Αυτή ήταν η είδηση που βγήκε από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της προηγούμενης Παρασκευής όπου παρά το γεγονός ότι στο κόμμα ήταν γνωστές τέσσερις υποψηφιότητες για τον δήμο της Αθήνας (Ζαχαριάδης, Φίλης, Τσουκαλάς, Μπαλαούρα), στελέχη από την Κίνηση Μελών επανέφεραν το θέμα του καλαθοσφαιριστή, με το επιχείρημα ότι αποτελεί επιλογή νίκης για τον δήμο.

Στελέχη της Ομπρέλας, αλλά και πασοκογενείς υπενθύμισαν στους πρώτους τις απαξιωτικές δηλώσεις που έκανε ο καλαθοσφαιριστής μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όταν σε συνέντευξή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν ήταν σίγουρος αν τον εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν έκανε να ιδρώσει το αυτί κανενός από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι προφανώς θεωρούν ότι είναι τιμητικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σέρνεται για μήνες πίσω από ένα άτομο που δεν είναι κομματικό στέλεχος, δεν έχει αναφορές στο κόμμα και εν τέλει δεν μπορεί να το «ελέγξει».

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση θα γίνει αύριο, καθώς ο κ. Παππάς θα βρίσκεται εκτός Αθηνών έως σήμερα το βράδυ. Αν πει το ναι, το θέμα θα έλθει ξανά στα όργανα για την τελική απόφαση. Αν απαντήσει αρνητικά, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες των εσωκομματικών συμμαχιών προκειμένου να βγει υποψήφιος ένας από τους 4 προαναφερθέντες, με τον Κώστα Ζαχαριάδη να έχει ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το γεγονός ότι βγήκε να υποστηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου του στέρησε την όποια στήριξη από την Κίνηση Μελών (Παππάς, Σπίρτζης κ.λπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που απέμεινε μόλις ένας μήνας από την ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές. Είναι, αν μη τι άλλο, απορίας άξιον τι θα προλάβει να κάνει ο οποιοσδήποτε υποψήφιος/α έχοντας ουσιαστικά έναν μήνα και κάτι μέρες για προεκλογικό αγώνα και με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι «νεκρή» περίοδος, ειδικά για την Αθήνα.

Χθες συνεδρίασε ξανά -ψηφιακά- η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να ασχοληθεί με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες, αλλά και με διαδικαστικά ζητήματα του επικείμενου συνεδρίου που θα προηγηθεί των εσωκομματικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Κουμουνδούρου το συνέδριο θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου με μοναδικό θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία. Το δε συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, τόσο με φυσική παρουσία όσο και μέσω Διαδικτύου και σε αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις θέσεις τους όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι. Για την κατάθεση κάποιας υποψηφιότητας της τελευταίας στιγμής θα απαιτούνται 30 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Τέλος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του γιατρού Μανόλη Μάκαρη από την Καλαμάτα.

Οι κινήσεις των υποψηφίων για την προεδρία
Στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, το τελευταίο χωριό πριν τα σύνορα με τη Μεσσηνία, χτυπά τις τελευταίες μέρες η καρδιά της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην όμορφη παραλία του Κυπαρισσιακού Κόλπου πραγματοποίησε το ετήσιο κάμπινγκ της. Και μπορεί οι νεολαίοι να ήταν στο προσκήνιο, ωστόσο αρκετά ήταν τα στελέχη του κόμματος που επισκέφτηκαν την περιοχή και συμμετείχαν στις δραστηριότητες και τις ομιλίες.

Το Σάββατο ήταν εκεί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ χθες συμμετείχε σε συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ο υποψήφιος πρόεδρος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά είναι διαχρονικά υπέρ του δημόσιου Πανεπιστημίου.

«Αυτό δεν είναι απλώς μια στείρα ιδεολογική θέση, αλλά μία που απαντά στο ερώτημα αν θέλουμε να προστατεύσουμε κάποιους χώρους της κοινωνίας από τη λογική της αγοράς. Και ένας από αυτούς είναι και το δημόσιο Πανεπιστήμιο, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η μάχη για το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι μια ιδεολογική μάχη και θα πρέπει να δοθεί από την Αριστερά στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της έτσι ώστε να πείσει την κοινωνία γιατί, ως αξία, το Πανεπιστήμιο πρέπει να προστατευτεί από τη λογική του ανταγωνισμού».

Ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια παράταξη με ξεκάθαρο στίγμα και πολιτική πρόταση, μια παράταξη προοπτικής, μια παράταξη με αυξημένη τη συμμετοχή των μελών, ακόμα και μέσω δημοψηφισμάτων, μια παράταξη με δίκτυα στην Αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, στα συνδικάτα, στη νεολαία, στον αγροτικό κόσμο κ.ά. Ολα αυτά αποτελούν συλλογικές μας αποφάσεις, που δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν».

Συνέντευξη στην εφημερίδα Documento παραχώρησε και η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ολοκλήρωσε την περιοδεία της στη βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί η συλλογική λειτουργία του κόμματος, «να δοθεί προτεραιότητα στις δομές και όχι στα πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει συλλογική στοχοθεσία και όχι προσωπικές στρατηγικές», οι οποίες, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «έχουν πληγώσει βαθιά το κόμμα»...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: