28.7.23

Ο αρχηγός των «Σπαρτιατών» για... δήμαρχος «Αθηναίων»...



Δημήτρης Ψαρράς

Ο κλεφτοπόλεμος των καταδικασμένων χρυσαυγιτών με τη δημοκρατία συνεχίζεται. Ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε μέσω της δικηγόρου του, Βάσως Πανταζή, ότι προτίθεται να κατεβεί ως υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα. Εκμεταλλευόμενος τις ...αποτυχημένες απόπειρες των υπουργών Βορίδη και Γεραπετρίτη να θέσουν εκλογικό φράγμα στην πολιτική του οργάνωση, ο Κασιδιάρης τώρα εξαγγέλλει την εκλογική κάθοδο της παράταξης «Ελεύθεροι ΑΘΗΝΑΙΟΙ». Και για να μη μείνει κανείς με την απορία ποιο ρόλο έχει σ’ αυτή την υπόθεση το κόμμα-βιτρίνα του Κασιδιάρη, η σχετική ανακοίνωση συνοδεύεται με τη φράση «Μετά τους Σπαρτιάτες έρχονται οι Αθηναίοι».


Βέβαια, δεν πρόκειται για κάτι νέο. Ήδη από τις αρχές του μήνα είχε κυκλοφορήσει η σχετική πληροφορία. Ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Kontra» που ανακοίνωνε στις 3/7: «Υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας ο φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης» πάνω από τον τίτλο: «Μετά τους “Σπαρτιάτες” έρχονται οι “Αθηναίοι”».

Βέβαια με το σύνθημα αυτό, ο Κασιδιάρης ομολογεί, άθελά του, ότι και οι «Σπαρτιάτες» δικό του δημιούργημα είναι, όπως οι «Αθηναίοι». Αλλά κανείς δε φαίνεται να ενοχλείται, ενώ ο κ. Βορίδης, στον οποίο έχει αναθέσει τον χειρισμό της υπόθεσης ο κ. Μητσοτάκης, αρκείται να ειρωνεύεται τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κασιδιάρη και έχει καταπιεί αδιαμαρτύρητα το φιάσκο με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υποτίθεται θα τους απέκλειαν.
Πάντως, η κυβέρνηση σκέπτεται και πάλι να αναζητήσει νομικούς τρόπους, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας. Αυτό επιβεβαιώνεται από δημοσίευμα της στήλης «βηματοδότης»: «Τελικά τι σκοπεύει να πράξει ο Κασιδιάρης; Να κάνει ένα ακόμα σόου με μια υποψηφιότητά του που θα κοπεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, δικαιολογώντας πάλι στους οπαδούς του ότι αυτός προσπάθησε αλλά δεν τον άφησαν; Ή είναι και αυτό ένα θέμα που αφορά την εσωτερική συζήτηση που υπάρχει μεταξύ Σπαρτιατών και των εντολών του Δομοκού;» («Το Βήμα» 25.7.2023).

Δε γνωρίζω από πού αντλεί αυτή την αισιοδοξία ο «βηματοδότης», αλλά δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι ο Άρειος Πάγος ενέκρινε την εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη με το όνομα «Σπαρτιάτες». Και βέβαια δεν ευθύνεται το ανώτατο δικαστήριο γι’ αυτή την εξέλιξη, αλλά εκείνοι που μετά τις διαδοχικές νομοθετικές τους ρυθμίσεις, δεν περιέλαβαν στα υπομνήματά τους προς τον Άρειο Πάγο τα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι ο πραγματικός αρχηγός των «Σπαρτιατών» είναι ο αρχηγός των «Ελλήνων Γ.Τ.Π.» και πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι επικεφαλής του Αρείου Πάγου βρίσκεται από την Τρίτη η Ιωάννα Κλάπα. Μπορεί με τον διορισμό της στη θέση αυτή η κυβέρνηση να θεώρησε ότι την επιβραβεύει για τον τρόπο που προήδρευσε στη δίκη του Νίκου Παππά και την τελική ομόφωνη καταδίκη του ηγετικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η κ. Κλάπα έχει στο ενεργητικό της τη συμμετοχή της σε μια άλλη πολύ σοβαρότερη δικαστική υπόθεση. Είχε εκλεγεί από την Ολομέλεια του Εφετείου, στα τέλη του 2013, για να διεξαγάγει την πολύμηνη τακτική ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο εξαντλητικός τρόπος που διερεύνησε μαζί με τη Μαρία Δημητροπούλου, την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης και τα ολοκληρωμένα υπομνήματα που υπέβαλε στη Βουλή, προκειμένου να αρθεί η βουλευτική ασυλία των υπόπτων χρυσαυγιτών, προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους, με αποτέλεσμα να της υποβάλει μήνυση η Χρυσή Αυγή (5.6.2014) και να ζητήσουν την εξαίρεσή της από την υπόθεση, πρώτος ο Κασιδιάρης (4.2.2014) και στη συνέχεια ο ο Μιχαλολιάκος (17.6.2014). Μάταια βέβαια.

Το κακό είναι ότι η κυρία Κλάπα μετείχε στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, που ενέκρινε τη συμμετοχή των «Σπαρτιατών». Φυσικά, δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, εφόσον η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν περιλάβει στα υπομνήματά τους τίποτα σχετικό. Τώρα είναι πολύ αργά για την κυβέρνηση. Και ας ληφθεί υπόψη ότι μια νέα νομοθετική αστοχία Βορίδη-Γεραπετρίτη δε θα εκθέσει μόνο την πολιτεία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο μια πολύ σημαντική δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εννοώ την εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2022, αλλά αν εξαιρέσει κανείς την «Εφ.Συν.» και ορισμένα άλλα έντυπα της Αριστεράς, δε φαίνεται να προκαλεί το ενδιαφέρον των περισσότερων μέσων ενημέρωσης.

Και όμως, η προβολή της δίκης και η υπόμνηση της δράσης των ναζιστών είναι το κύριο όπλο της δημοκρατίας απέναντι στους καταδικασμένους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Από την άλλη πλευρά, το κύριο όπλο του Κασιδιάρη είναι να εμφανίζεται ως κάτι διαφορετικό, ως άσχετος από τον Μιχαλολιάκο, ως ένας απλός «εθνικιστής ηγέτης», ο οποίος –όπως λένε τώρα δημόσια τα στελέχη των «Σπαρτιατών»- καταδικάστηκε αδίκως!

Η απάντηση στους «Σπαρτιάτες», τους «Αθηναίους» και τους μελλοντικούς «Αυστριακούς» ή «Βαυαρούς» (μιλάμε βέβαια για θαυμαστές του Χίτλερ) δεν είναι νομικές ταχυδακτυλουργίες, αλλά η επιμονή στον αντιναζιστικό αγώνα μέσα από την πολιτική δράση και τους θεσμούς της δημοκρατίας. Ως προς τον Κασιδιάρη, αρκεί το αίτημα να σηκώσει το μανίκι του, τώρα που είναι καλοκαίρι, για να φανεί το σύμβολο στο οποίο είχε στρατευθεί η εγκληματική αυτή ομάδα. Το αστείο είναι ότι όταν δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη Χρυσή Αυγή ο Κασιδιάρης, τον Μάιο του 2020, πρόσθεσε ότι θα κάνει μήνυση σε όποιον τον αποκαλέσει ναζιστή. Μην περιμένετε τις μηνύσεις. Το εφετείο που εξετάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό έχει να μελετήσει πάμπολλα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τον ναζιστικό χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως προς την πρόθεσή του να υποβάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Αθήνα, θυμίζω ότι πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2019, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, είχε δηλώσει και πάλι πανηγυρικά την υποψηφιότητά του για τον δήμο, δίπλα στον Μιχαλολιάκο και τους λοιπούς νυν εγκλείστους. Αυτό δεν εμπόδισε το δικαστήριο του πρώτου βαθμού να καταλήξει στην καταδίκη όλων τους, το φθινόπωρο του 2020. Και τώρα, δεν είναι ο κ. Κασιδιάρης ούτε «Σπαρτιάτης» ούτε «Αθηναίος». Κάτοικος Δομοκού είναι και έτσι θα παραμείνει μέχρι την έκτιση της ποινής του.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: