1.12.22

Συμμαχία και με το διάβολο για το φυσικό αέριο...


Με τις τιμές της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος να παίρνουν ξανά την ανιούσα και το ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο να βρίσκεται “στον αέρα”, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές της συμμαχίες εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου.

Μετά την παγωμάρα που έφερε η ανεδαφική πρόταση της Κομισιόν, το... ζήτημα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου υποτίθεται βεβαίως ότι θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου. Απέναντι στη γερμανική απροθυμία για ένα ουσιαστικό πλαφόν, 15 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – επιμένουν για αποτελεσματική δράση. Ακριβώς όμως λόγω των διαφωνιών της Γερμανίας, αλλά και άλλων χωρών του βορρά, είναι πολύ πιθανό το θέμα να παραπεμφθεί και πάλι σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. επικοινώνησε χθες με την Ιταλίδα ομόλογο του, Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία συζήτησε το μεταναστευτικό αλλά και το ενεργειακό. Μητσοτάκης- Μελόνι συμφώνησαν δε “για συνεχή και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου.”

Η εκλογή της ακροδεξιάς Μελόνι στην Ιταλία είχε σοκάρει όλη την Ευρώπη και η κυβέρνηση είχε μέχρι τώρα αποφύγει να συνομιλήσει μαζί της. Η σκληρή στάση της κυβέρνησης Μελόνι απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες πάντως έχει θαυμαστές και εντός της ΝΔ. Η κ.Μελόνι υπενθυμίζεται ότι αρνείται την αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία από τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα σοκαριστικές εικόνες με ανθρώπους να πηδάνε στη θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θέλει όσο περισσότερους συμμάχους για την περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί νέα σκληρή πολιτική μάχη στην ΕΕ για το πλαφόν. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει το σχεδιασμό της με βάση τα σημερινά επίπεδα ενεργειακού κόστους και με την εκτίμηση ότι το πλαφόν θα κυμαινόταν σε αντίστοιχο ή και μικρότερο ύψος. Πλέον υπάρχει ο κίνδυνος οι προβλέψεις να τιναχθούν στον αέρα.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει ότι τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συνεχιστούν, επικαλούμενος ότι εκτός από τα οκτώ δισ ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, υπάρχει και ένα έκτακτο απόθεμα ύψους ενός δισ στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.
Υπό μία έννοια πάντως, εξυπηρετεί πολιτικά την κυβέρνηση “να πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ”, για να μην απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης, ότι έχει αφήσει την εγχώρια αγορά ενέργειας ανεξελεγκτη...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: