7.12.22

Λεφτά υπάρχουν για τους εφοπλιστές...


Δώρα στους εφοπλιστές και υποστολή σημαίας έναντι των τραπεζιτών συνομολόγησε η κυβέρνηση χθες στη Βουλή. Μέσα σε έντονες... αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η Ν.Δ. ψήφισε τη μείωση του φόρου για τα εισοδήματα εκ μερισμάτων πλοιοκτητριών εταιρειών που εισάγονται στην Ελλάδα από 10% σε 5%. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε ότι ήταν πολιτική απάτη η κόντρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες.

Επισημαίνεται ότι η μείωση της φορολογίας στους εφοπλιστές έχει ενταχθεί στο συνυποσχετικό για την αύξηση της οικειοθελούς συνεισφοράς από τα 40 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως των Ελλήνων εφοπλιστών. «Η ρύθμιση είναι και σκανδαλώδης, και κρυπτόμενη» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος επικαλέστηκε το άρθρο 107 του συντάγματος που αφορά την προστασία κεφαλαίων εξωτερικού. «Από ολόκληρο το σύνταγμα, το οποίο το έχετε κάνει ένα κουρελόχαρτο στην κυριολεξία, προσέχετε μόνο τη διάταξη και επικαλείστε τη διάταξη που αφορά την προστασία των εφοπλιστών» του απάντησε η Τ. Ελευθεριάδου.

«Είναι πολλά τα λεφτά, μεγάλη η διαπλοκή, μεγάλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τρύφωνας Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο λεφτά δεν υπάρχουν για να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής ή να μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ή να δώσουμε στους αστυνομικούς, που έχουν σοβαρά προβλήματα, υλικοτεχνική υποδομή, να δώσουμε σε όλους τους ένστολους το επίδομα που δίνεται μόνο σε κάποιους και μια σειρά από δίκαια αιτήματα. Αλλά υπάρχουν λεφτά για να μειωθεί η φορολογία στους εφοπλιστές».

Ερωτήματα έθεσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Τόνια Αντωνίου, ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι οι εφοπλιστές «θα δίνουν, αν θέλουν, μισό “ψίχουλο” δήθεν για φόρο και εσείς θα συνεχίζετε να τους μπουκώνετε με “καρβέλια” που τα στερείτε από χιλιάδες ανθρώπους της φτωχολογιάς».

«Γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» οι υπουργοί απέναντι στις τράπεζες
Στη δήθεν κόντρα Μητσοτάκη-τραπεζών αναφέρθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Είναι η αποθέωση της υποκρισίας. Πραγματικά, μου θυμίζει εκείνη την κωμωδία “Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε”. Είναι πραγματικά ένας πόλεμος που τελείωσε πριν ξεκινήσει. Διότι αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει κάνει τα πάντα για να ευνοηθούν οι τράπεζες» τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, ενώ η Τ. Αντωνίου έκανε λόγο για «κακοπαιγμένο έργο που δεν πουλάει εισιτήρια» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τους ψηφοφόρους της ως «λωτοφάγους», αφού «δεν χάλασε ούτε ένα χατίρι στους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους των τραπεζών και των funds»...

Kώστας Πουλακίδας

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: