1.12.22

‘Όχι” των τραπεζών στις προτάσεις Σταϊκούρα για τους δανειολήπτες...


Με τρεις προτάσεις και δύο αρνήσεις θα προσέλθουν οι τράπεζες στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, σήμερα, στις... 17.00, με αντικείμενο συζήτησης τα δάνεια για πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ενημερωτικού δελτίου KReport.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε, για ακόμα μία φορά, χθες, από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις δανείων και σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στα δάνεια, τις προμήθειες και τα επιτόκια.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από το τραπεζικό σύστημα υπέρ δανειοληπτών και καταθετών, ενώ στο παρασκήνιο όλα δείχνουν πως οι διοικήσεις των τραπεζών και των funds που συμμετέχουν σε αυτές δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν κάποια εκδοχή του ισπανικού μοντέλου που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας σε συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ο Χρ. Σταϊκούρας προέτρεψε τις τράπεζες να «αναλάβουν δράση» και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για τη ρύθμιση δανείων, αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής των δανείων, των προμηθειών και των επιτοκίων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η κατάσταση ενόψει της συνάντησης διαμορφώνεται ως εξής:

Μοντέλο Γέφυρας: Η βασική πρότασή των τραπεζών είναι να δημιουργήσουν από κοινού με το κράτος ένα ταμείο που θα καλύπτει μέρος της επιβάρυνσης των ευάλωτων δανειοληπτών από τα νέα, αυξημένα επιτόκια (στα χνάρια του προγράμματος Γέφυρα Ι, επί πανδημίας), με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 20.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Η πρόταση εστιάζει, προφανώς, στην μετάθεση του προβλήματος στο κράτος και στην απορρόφηση των κινδύνων για τις τράπεζες.

Επιτόκια- αποπληρωμή: Οι άλλες δύο άλλες προτάσεις που εισηγούνται οι τράπεζες αφορούν (α) τη δυνατότητα μετατροπής του μεταβλητού επιτοκίου ενός δανείου πρώτης κατοικίας ευάλωτου δανειολήπτη σε σταθερό και (β) τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει πρόωρα το δάνειο χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση-ποινή.

Οι δύο αρνήσεις: Διαφωνούν με δύο ρυθμίσεις που έθεσε στο τραπέζι ο Χρ. Σταϊκούρας στην πρώτη συνάντησή τους, με έμπνευση εκ της Ισπανίας: (α) Με την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ενός δανείου και (β) με την παροχή περιόδου χάριτος. Θεωρούν ότι θα προκαλούσαν a priori κοκκίνισμα νέων δανείων και ο SSM θα τις υποχρέωνε να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις, σε βάρος της κερδοφορίας. Τα κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών είναι 8-9% του συνόλου, ενώ είναι μόνο 2-3% στις ισπανικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται πρόθυμο να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ταμείου που θα επιδοτεί το επιτόκιο των ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα, η σύσταση του φορέα που θα έπαιρνε τις πρώτες κατοικίες και θα τις μίσθωνε στους ευάλωτους ιδιοκτήτες τους, ώστε να μην στερούνται το δικαίωμα στη στέγαση, καθυστερεί -παρότι πολλάκις έχει εξαγγελθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: