1.12.22

Μεγάλη κυβερνητική φθορά...


Τις κατευθυντήριες γραμμές για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής... Γραμματείας. Το κόμμα έχει μπει σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα και οι περιοδείες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. «Δε ξέρω αν μυρίζει εκλογές, όπως οσφρίζεται ο κ. Μητσοτάκης, ξέρω όμως ότι μυρίζουν πολύ έντονα και πολύ άσχημα οι πολιτικές της κυβέρνησής του», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την εισήγησή του. Εκτίμησε μάλιστα πως η κυβέρνηση έχει υποστεί πολύ σημαντική ζημιά από τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει και ότι οι υποκλοπές έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην πλειοψηφία: «Ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί πια παράγοντα πολιτικής αστάθειας, καθώς η μόνη δυνατότητα να συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές και να μην οδηγηθούμε σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης».

Δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στις επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες, τον λόγο στην Πολιτική Γραμματεία πήρε αρχικά ο Ανδρέας Ξανθός σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται σήμερα, μιλώντας για μεγάλο πισωγύρισμα στις εποχές που δεν υπήρχε το ΕΣΥ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παρέμβει στη συζήτηση στη Βουλή.

Τοποθέτηση έκανε και η Εφη Αχτσιόγλου για τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί στις 17 Δεκεμβρίου, κάνοντας λόγο για συνέχιση της πολιτικής της βίαιης αναδιανομής του πλούτου. Σε αυτό το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ασφυκτιά. Η αγοραστική δύναμη μειώνεται συνεχώς, το εισόδημα εξανεμίζεται στις πρώτες 15 ημέρες του μήνα. Και αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τους εργαζομένους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Κεντρικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, που προέκυψε μέσα από τη συνεδρίαση, είναι πως η κοινωνία πρέπει να πειστεί πως υπάρχει άλλος δρόμος, ένα προοδευτικό πρόγραμμα που μπορεί να δώσει λύσεις. Το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του: «Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουν η αδικία και οι ανισότητες να αυξάνονται παντού ή αν θα επιστρέψει επιτέλους στον τόπο η δικαιοσύνη παντού».

Η δημιουργία «Δικτύου τοπικής αυτοδιοίκησης» τουλάχιστον 130 μελών, που είχε αποτελέσει αντικείμενο μικρής έντασης στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, τέθηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», διαφώνησε με τον Χρήστο Σπίρτζη σε σχέση με τον τρόπο συγκρότησής του υποστηρίζοντας πως τα 60 μέλη θα πρέπει να προέρχονται εξ οφίτσιο από τις νομαρχιακές επιτροπές. Αυτό που εκκρεμεί είναι η ανακοίνωση τουλάχιστον του 80% των ονομάτων των υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη των επόμενων εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να ενταθούν οι διαδικασίες και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων να εγκριθεί και να δοθεί στη δημοσιότητα ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων. Το ίδιο ισχύει και για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει για τα συγκεκριμένα ζητήματα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο...

Aντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: