23.8.22

Σε πλήρη απομόνωση εντός και εκτός Ελλάδας...


Νέο σφοδρό χτύπημα κατά του πρωθυπουργού με το εξαιρετικά επικριτικό δημοσίευμα των διεθνούς κύρους New York Times με τίτλο «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα καθαρή για να τη δει ο καθένας», το οποίο έρχεται πλέον να κλιμακώσει για τα καλά τo σφυροκόπημα του διεθνούς Τύπου για το σκάνδαλο των υποκλοπών...
Σε όλο και πιο δεινή θέση βουλιάζει κάθε μέρα που περνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη πολιτική απομόνωση εντός και εκτός Ελλάδας και βάλλεται πανταχόθεν: τόσο από το εσωτερικό, όπου το σκάνδαλο των υποκλοπών παίρνει πια και επισήμως τη θεσμική οδό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, όσο και από το εξωτερικό, όπου κλιμακώνονται ακόμα περισσότερο τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που ο πρωθυπουργός δέχεται από τον διεθνή Τύπο και τα οποία προστίθενται στις δηλώσεις θεσμικών παραγόντων, όπως της (ομόσταβλης με τον κ. Μητσοτάκη στο ΕΛΚ) προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, που εκφράζοντας την «ανησυχία» της για τις «παράνομες παρακολουθήσεις» έχει διαμηνύσει ότι «τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».


Το τελευταίο πολύ σφοδρό χτύπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε μόλις χθες και ήταν βέβαια το εξαιρετικά επικριτικό δημοσίευμα των διεθνούς κύρους New York Times με τίτλο: «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα καθαρή για να τη δει ο καθένας» και με κοντινή φωτογραφία του κ. Μητσοτάκη, το οποίο έρχεται πλέον να κλιμακώσει για τα καλά τo σφυροκόπημα του διεθνούς Τύπου προς το πρόσωπο του Ελληνα πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πρόκειται, ως γνωστόν, για το δεύτερο κατά σειρά επικριτικό δημοσίευμα των New York Times για το ίδιο θέμα –το πρώτο σημείωνε μεταξύ πολλών άλλων ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις «παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας»– και αυτή τη φορά υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Αλεξάντερ Κλαπ, ο οποίος μένει στην Αθήνα και γράφει για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.


To δημοσίευμα περιγράφει την «πιο σκοτεινή πραγματικότητα μέσα στην Ελλάδα» (από αυτήν που βλέπουν κάποιοι απ’ έξω), σημειώνοντας ότι «η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που υποσχέθηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνεται να έχουν ενταθεί και να βαθαίνουν. Το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έχει αναμορφωθεί, αλλά έχει λάβει μόνο έναν επιφανειακό καλλωπισμό, ένα διοικητικό στόλισμα βιτρίνας. Τις τελευταίες εβδομάδες ένα σκάνδαλο υποκλοπών έχει αποκαλυφθεί, καταγράφοντας τη σήψη. Εχει ονομαστεί το Watergate της Ελλάδας και έχει αποκαλύψει τον βαθμό των παρακολουθήσεων κάτω από την αστραφτερή επιφάνεια. Το “Ελλάδα 2.0” που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ότι είναι μία από τα ίδια».

Ο ανιψιός

Επιπλέον κάνει εκτενή αναφορά στις υποθέσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη, ενώ παρουσιάζει και τις αποκαλύψεις γύρω από τη δραστηριότητα του αποπεμφθέντος γενικού γραμματέα (και ανιψιού) του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. «Για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι ένα απαίσιο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Ομως υπό τον κ. Μητσοτάκη οι εθνικές παρακολουθήσεις έχουν επεκταθεί σε μια ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία. Μία από τις πρώτες ενέργειές του ως πρωθυπουργού ήταν να θέσει υπό τον έλεγχο του γραφείου του την ΕΥΠ και στη συνέχεια να τοποθετήσει, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ως διοικητή της ένα πρώην στέλεχος μεγάλης εταιρείας ασφάλειας.

Από τότε ο αριθμός των παγιδευμένων τηλεφώνων έχει σταθερά αυξηθεί. Κατά μέσον όρο, πέρυσι, 42 συσκευές παγιδεύονταν κάθε ημέρα και συνολικά 15.000 ελληνικά τηλέφωνα βρέθηκαν υπό κυβερνητική παρακολούθηση», υπογραμμίζει και καταδεικνύει τη μεγάλη «αντίφαση μεταξύ της χώρας που ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να παρουσιάζει στο εξωτερικό –του άμεμπτου δημοκρατικού κράτους του οποίου ο σεβασμός στο κράτος δικαίου θα πρέπει να ανταμείβεται με εταιρικές επενδύσεις και τουριστικά δολάρια– και εκείνης που πραγματικά προεδρεύει». Ενώ ως αντίφαση στα όσα αποκαλύπτονται στην Ελλάδα με τις υποκλοπές καταγράφει και τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τον Μάιο στο Κογκρέσο «για τη σημασία υποστήριξης των δημοκρατικών αξιών και τη μάχη κατά του αυταρχισμού».

Με αφορμή το δημοσίευμα των New York Times, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ. Οσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς». Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου από την πλευρά του επιδόθηκε στη γνωστή τακτική της κυβέρνησης που είναι η προσπάθειά της να απαξιώσει όποιον της ασκεί κριτική –όπως είχε κάνει και με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα– και σε αυτό το πλαίσιο ισχυρίστηκε ότι «η άποψη ενός guest αρθρογράφου δεν απηχεί την άποψη μιας εφημερίδας. Ξέρουμε ότι προκειμένου να πλήξετε την κυβέρνηση, εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα.

Κατά σύμπτωση ο δημοσιογράφος που κάνετε σήμερα “σημαία”, είναι ο ίδιος που τον Μάρτιο του 2020 κατήγγελλε διεθνώς την Ελλάδα επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της», επικαλούμενος δημοσίευμα του δημοσιογράφου με τίτλο: «Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στους πρόσφυγες και στις δικές της αξίες», προδίδοντας έτσι την κυβερνητική δυσανεξία και στην κριτική για την αντιπροσφυγική πολιτική της.

Επίσκεψη στο Κατάρ

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επιχειρεί με κάθε τρόπο να αλλάξει την ατζέντα και να την αποσύρει από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 16.30 στο μέγαρο Μαξίμου, σε τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με βασικό θέμα «τη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο», ενώ χθες πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ, με την κυβερνητική ενημέρωση να λέει ότι κατά τη συνάντησή του με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θανί, συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών, καθώς και οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης προσγειώνεται και πάλι στην ίδια δεινή θέση, παραμένοντας βαρύτατα εκτεθειμένος για το σκάνδαλο των υποκλοπών και βαίνοντας όλο και πιο απομονωμένος ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Θυμίζουμε τόσο την παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου όσο και εκείνη της Ολγας Κεφαλογιάννη, την ώρα που στο εσωτερικό της Ν.Δ. και ιδιαίτερα στην καραμανλική τάση έχουν αρχίσει ζυμώσεις, όπως προκύπτει και από το γεγονός της πρόσφατης συνάντησης Μεϊμαράκη - Αβραμόπουλου στην περιοχή του Πόρτο Υδρα και τις πληροφορίες για περαιτέρω κινήσεις τους για συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: