19.8.22

Παραμένει η αγωνία για τη Ζαπορίζια...


...βοήθεια 800 εκατ. στο Κίεβο εξετάζουν οι ΗΠΑ...

Νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο σχεδιάζει η Ουάσιγκτον, όπλα στέλνει και η Εσθονία
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ όπλα υποσχέθηκε στο Κίεβο και η κυβέρνηση της Εσθονίας... 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη χορήγηση της επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ακόμη και σήμερα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αξιοποιεί το προνόμιό του να εγκρίνει τη μεταβίβαση πλεονασμάτων όπλων από το στοκ του στρατού των ΗΠΑ.

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφεραν πως η ανακοίνωση μπορεί να γίνει αυτή ή την επόμενη εβδομάδα και επισήμαναν ότι το νέο πακέτο εξοπλισμών μπορεί να αλλάξει μέγεθος ή αξία, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.
Επίσης, η κυβέρνηση της Εσθονίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προμηθεύσει την Ουκρανία με επιπλέον οπλισμό, ιδίως ολμοβόλα και αντιαρματικά όπλα. Επίσης, θα υποστηρίξει πρωτοβουλία της Βρετανίας για την επέκταση της εκπαίδευσης μελών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ θα διαθέσει στην Ουκρανία νοσοκομείο εκστρατείας σε συνεργασία με τη Γερμανία.

Στην ανακοίνωσή του, το εσθονικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι «οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζουν να είναι εντατικές. Μολονότι ολοένα περισσότερα όπλα από τη Δύση φθάνουν στα μέτωπα, έχουμε ηθική ευθύνη να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

«Πολεμούν για τις κοινές αξίες μας κι αν υπάρχει οτιδήποτε που μπορούμε να στείλουμε στους Ουκρανούς πρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας λέει πως από την έναρξη του πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή, έχει στείλει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται αντιαρματικές νάρκες αμερικανικής κατασκευής και αμερικανικοί αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin. Επίσης, έχει προμηθεύσει το Κίεβο αρκετά οβιδοβόλα από τα άλλοτε ανατολικογερμανικά αποθέματα, αφότου έλαβε την έγκριση της Γερμανίας.

Μικρή πρόοδος

Με το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια να κυριαρχεί στις συζητήσεις, μικρή ήταν η πρόοδος των επαφών του Αντόνιο Γκουτέρες και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα άλλα θέματα της ατζέντας, όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η αποστολή ειδικών για την ατομική ενέργεια στο εργοστάσιο. Άλλωστε, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως για ό,τι συζητήθηκε θα πρέπει να ενημερώσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ρωσία. 

Τα τελευταία 24ωρα Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στη Ζαπορίζια, με την απειλή για πυρηνικό δυστύχημα να είναι ορατή, ενώ και οι δύο πλευρές μιλούν να τον κίνδυνο προβοκάτσιας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισήμανε ότι «οποιαδήποτε ζημιά στον πυρηνικό σταθμό θα ήταν αυτοκτονία» και εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για τις μάχες που συνεχίζονται γύρω από τη Ζαπορίζια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει αναλάβει τον ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, τονίζοντας τη θέση της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και με δεδομένη την εξάρτηση της οικονομίας της σε μεγάλο βαθμό από τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, επέμεινε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου. Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να ενεργήσει ως «διαμεσολαβητής» και πρόσθεσε ότι παραμένει «πεπεισμένος ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: