27.8.22

Τουρκία: Ποπ σταρ συνελήφθη, λόγω αστείου...


...για τα θρησκευτικά σχολεία..
Η ποπ σταρ της Τουρκίας Γκιουλσέν συνελήφθη και κατηγορείται για «υποκίνηση σε μίσος και εχθρότητα», λόγω αστείου που έκανε κατά τη διάρκεια συναυλίας, για τα θρησκευτικά σχολεία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. 

Η... 46χρονη τραγουδίστρια, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Γκιουλσέν Τσολάκογλου, την Πέμπτη μεταφέρθηκε από το σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη σε αστυνομικό τμήμα, για ανάκριση. Στη συνέχεια συνελήφθη και προφυλακίστηκε, ενόψει της δίκης της. 

Η σύλληψη προκάλεσε οργή στα social media. Επικριτές της κυβέρνησης σχολίασαν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εδραιώσει την υποστήριξη των συντηρητικών, ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς. 

Οι κατηγορίες σε βάρος της σε βασίστηκαν σε ένα αστείο που έκανε η Γκιουλσέν σε συναυλία της στην Κωνσταντινούπολη, τον Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης είχε σχολιάσει επί σκηνής ότι η «διαστροφή» ενός εκ των μουσικών της πήγαζε από τη φοίτησή του σε θρησκευτικό σχολείο. Το βίντεο με την ατάκα της τραγουδίστριας άρχισε να κυκλοφορεί πρόσφατα στα social media, συνοδευόμενο από hashtag που ζητούσε τη σύλληψή της. 


Η Γκιουλσέν- που έχει βρεθεί ξανά στο στόχαστρο λόγω των ρούχων που φορά επί σκηνής και επειδή κράτησε σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου σε συναυλία- απολογήθηκε σε όσους προσβλήθηκαν από το αστείο. Συμπλήρωσε, μέσω Twitter, ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τα λόγια της για να οξύνουν την πόλωση στη χώρα.  

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης η τραγουδίστρια απέρριψε τις κατηγορίες ότι υποκίνησε το μίσος και την εχθρότητα και είπε ότι τρέφει «απεριόριστο σεβασμό για τις αξίες και τις ευαισθησίες της χώρας μου», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το αίτημά της να αφεθεί ελεύθερη πριν από τη δίκη, απορρίφθηκε. 


Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τις αρχές να αφήσουν ελεύθερη την τραγουδίστρια. «Μην προδίδετε τον νόμο και τη δικαιοσύνη, απελευθερώστε την καλλιτέχνιδα τώρα!», έγραψε στο Twitter. 

Όμως, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν (AKP), φάνηκε να υπερασπίζεται τη σύλληψή, λέγοντας ότι «η υποκίνηση μίσους δεν είναι μορφή τέχνης». 

«Το να στοχοποιείς ένα κομμάτι της κοινωνίας με τον ισχυρισμό περί “διαστροφής” και να προσπαθείς να πολώσεις την Τουρκία είναι ένα έγκλημα μίσους και ντροπή για την ανθρωπότητα», έγραψε στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ. 

Ο Ερντογάν και πολλά μέλη του κόμματός του έχουν φοιτήσει σε θρησκευτικά σχολεία, που αρχικά ιδρύθηκαν για την εκπαίδευση ιμάμηδων και που ο αριθμός τους αυξήθηκε ραγδαία όσο είναι στην εξουσία. Ο προϋπολογισμός της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπως και η επιρροή της, έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και οι επικριτές του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τη θρησκεία για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς. 

Ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν την απελευθέρωση της Γκιουλσέν είναι ο Τούρκος ποπ σταρ Tarkan, γνωστός για το τραγούδι του «Kiss Kiss». 

«Το νομικό σύστημά μας, που κλείνει τα μάτια στη διαφθορά, στους κλέφτες και εκείνους που παραβιάζουν τον νόμο και σκοτώνουν τη φύση, σε εκείνους που σκοτώνουν ζώα και εκείνους που χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να πολώσουν την κοινωνία μέσω των φανατικών ιδεών τους, συνέλαβε την Γκιουλσέν», σχολίασε μέσω Twitter. 

Με πληροφορίες από AP, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: