23.8.22

Καθυστερήσεις, αποπροσανατολισμός και προσπάθεια συγκάλυψης...


Σε κινήσεις τακτικισμού επιδίδεται το Μαξίμου σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη χώρα, φέρνοντας σε δεινή θέση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας...

Με τη Βουλή να ανοίγει (έστω και κάποιες μέρες) πρόωρα, η κυβέρνηση κάνει πλέον ό,τι μπορεί για να κερδίσει πολύτιμο χρόνο, προφανώς για να «ξεφουσκώσει» το θέμα και να μετριαστούν οι αντιδράσεις που ξεπερνούν τα όρια της χώρας. Επίσης, από τις κυβερνητικές κινήσεις διαφαίνεται μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, πετάγματος της μπάλας στις κερκίδες, ακόμα και συγκάλυψης του τεράστιου σκανδάλου που αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επέλεξε να ξεκινήσει καταρχάς από τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη (την Τετάρτη 24 Αυγούστου) και στη συνέχεια να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής (την Παρασκευή 26 Αυγούστου).

Εντύπωση, λοιπόν, προκαλεί η κυβερνητική άρνηση να συγκληθεί πρώτα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να κατατεθούν όλα τα στοιχεία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Το γεγονός αυτό επέφερε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. που με σχετική του ανακοίνωση τόνισε ότι «είναι φανερό ότι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στείρα τοξική πολιτική αντιπαράθεση με τελικό στόχο τη συγκάλυψη», προσθέτοντας ότι σήμερα «έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής».

Το ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης πως «δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια κουκουλώματος όσο και αν το επιχειρούν ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν νοείται να θεωρείται κανονικότητα η παράνομη συνακρόαση μέσω ΕΥΠ αλλά και η βιντεοσκόπηση μέσω Predator πολιτικών και δημοσιογράφων εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς».

Η έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση δρομολογείται για την επόμενη εβδομάδα και προγραμματίζεται είτε για την Τρίτη 30 Αυγούστου είτε για την Τετάρτη 31 Αυγούστου. Προφανώς, λοιπόν, το Μαξίμου δεν επιθυμεί να έχουν προκύψει νέα στοιχεία για το σκάνδαλο μέχρι να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το χρονοδιάγραμμα
όπως αποφασίστηκε μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής

⇒ Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη (24/8) για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

⇒ Την Παρασκευή (26/8) προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για τις πρόσφατες αποκαλύψεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, νομότυπων και παράνομων.

⇒ Την Δευτέρα (29/8) συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και ενδεχόμενες παράτυπες ενέργειες της ΕΥΠ την τελευταία τριετία.

⇒ Την Τρίτη (30/8) ή Τετάρτη (31/8) έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση αντίστοιχων καταγγελιών που αφορούν την τελευταία δεκαετία (2012 – 2022).


Σημειώνεται παράλληλα ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την εξέταση μόνο του συγκεκριμένου σκανδάλου, αλλά βάζει στο κάδρο της έρευνας,  ορισμένες καταγγελίες που αφορούν την τελευταία δεκαετία (2012-2022). Στο σημείο αυτό προκαλεί αίσθηση η επιθυμία του Κυρ. Μητσοτάκη να ενταχθεί στην έρευνα όχι μόνο η διακυβέρνηση επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: ένα γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα που αφορούν πρωτίστως στο εσωτερικό της Ν.Δ.. 

Εξάλλου, για την επόμενη Δευτέρα (29 Αυγούστου) προγραμματίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και ενδεχόμενες παράτυπες ενέργειες της ΕΥΠ την τελευταία τριετία. Ωστόσο, και εδώ η κυβέρνηση αναμένεται να παίξει καθυστερήσεις, αρνούμενη ενδεχομένως να ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ενώ περιμένει πως θα υπάρξουν κι άλλες προτάσεις που θα βραχυκυκλώσουν περαιτέρω την κατάσταση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. 

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως έχει, το Μαξίμου αναμένεται να εκμεταλλευτεί τις επιμέρους ξεχωριστές φωνές που ακούγονται από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ειδικότερα, το ΚΚΕ εξετάζει να καταθέσει δική του πρόταση με αφορμή καταγγελίες για παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο από το 2016, η Ελληνική Λύση έχει ζητήσει να εξεταστεί παράλληλα η υπόθεση «κατασκοπείας των 17 Ελλήνων βουλευτών» που φέρεται να έγινε το 2016, ενώ και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έχει αναφέρει πως και το δικό του κινητό τηλέφωνο ήταν υπό παρακολούθηση το 2015.

► Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη γραμμή που θα ακολουθήσει στην υπόθεση, μέσα από συγκεκριμένα επτά σημεία. Μεταξύ άλλων εκτιμά πως «την απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης». Όπως υπογραμμίζει «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη... Ο πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε».

Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός «επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει επί της ουσίας μία μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης». 

Εfsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: