22.8.22

Δολοφονία Ντούγκιν: Ουκρανικοί φόβοι για αντίποινα...


...ερωτήματα και σενάρια...

Την ώρα που οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την αιματηρή έκρηξη αυτοκινήτου που κόστισε τη ζωή στην Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του υπερεθνικιστή διανοούμενου Αλεξάντερ Ντούγκιν, η ανησυχία στο Κίεβο μεγαλώνει και τα σενάρια για τους δράστες της επίθεσης πληθαίνουν.

Προς το παρόν... το Κρεμλίνο έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και η πρώτη επίσημη τοποθέτηση ήρθε από τη Μαρία Ζαχάροβα και ήταν ξεκάθαρη: Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει ουκρανική σύνδεση τότε θα πρέπει να μιλάμε για κρατική τρομοκρατία από το καθεστώς του Κιέβου.

Η ουκρανική πλευρά, ωστόσο, έσπευσε άμεσα να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες, με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, να δηλώνει ότι «δεν έχουμε καμία σχέση με το περιστατικό επειδή δεν είμαστε εγκληματικό κράτος όπως η Ρωσία, ούτε τρομοκρατικό».
Διαβάστε το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τις ουκρανικές απειλές που είχαν δεχθεί ο Αλεξάντερ Ντούγκιν και η κόρη του και τις υποψίες που στρέφονται στις μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου.

Εάν, πάντως, προκύψει η όποια σύνδεση του Κιέβου με τη μαφιόζικου τύπου επίθεση, οι εξελίξεις στον πόλεμο μπορεί να είναι ραγδαίες, καθώς για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή η Ουκρανία θα έχει «φτάσει» μέχρι τη Μόσχα και μέχρι μια οικογένεια που φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με  τα πιο υψηλά κλιμάκια του Κρεμλίνου.

Στον απόηχο της επίθεσης αυτής οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για κλιμάκωση των ρωσικών  επιθέσεων, με το βλέμμα στην 24η Αυγούστου, ημέρα πιο γιορτάζεται η ανεξαρτησία της χώρας.  Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει ήδη θέσει τη χώρα σε αυξημένο συναγερμό για τις επόμενες ημέρες, ενώ απαγορεύτηκαν οι μαζικές συγκεντρώσεις για το επόμενο τετραήμερο. 

Στη Μόσχα αξιωματούχοι και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη ρωσική κυβέρνηση ζητούν από το Κρεμλίνο αντίποινα για την δολοφονία. Η Μαργαρίτα Σιμόνιαν, επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού RT χαρακτήρισε το περιστατικό απόπειρα δολοφονίας του Ντούγκιν και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει βάζοντας στο στόχαστρο στελέχη της κυβέρνησης του Κιέβου.

Από την πλευρά του ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ επέρριψε τις ευθύνες στο Κίεβο αναφέροντας: οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος επιχείρησαν να εξοντώσουν τον Αλεξάντερν Ντούγκιν και ανατίναξαν την κόρη του. Ευλογημένη η μνήμη της, είναι μια πραγματική Ρωσίδα».

Χθες, αργά, το βράδυ, ωστόσο, το πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας, Ιλία Προνομάρεβ υποστήριξε ότι πίσω από την βομβιστική επίθεση κρύβεται πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα Ρώσων που εναντιώνονται στην κυβέρνηση Πούτιν, χωρίς, όμως να προσφέρει ιδιαίτερες αποδείξεις. 

Ο εξόριστος Ρώσος πολιτικός μίλησε για την οργάνωση «Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός», η οποία φέρεται να έχει ως στόχο την ανατροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Κιρ Τζάιλς, του ινστιτούτου Τσάτναμ, ο οποίος μίλησε τον Guardian, παραμένει άγνωστο εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί του Πονομάρεφ, ωστόσο, η αντίδραση του Κρεμλίνου εξαρτάται από το εάν πρόκειται όντως για κίνηση αντίστασης στο εσωτερικό μέτωπο και οι όποιες κινήσεις της ρωσικής κυβέρνησης δεν θα φανούν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: