22.8.22

"Κάπως έτσι...


...η ΔΕΗ από οργανισμός κοινής ωφελείας, έγινε μια εταιρία ιδίου οφέλους"...

Κάποτε η ΔΕΗ ανήκε στους "οργανισμούς κοινής ωφελείας". Απαξιώθηκε, τεμαχίστηκε, διαμοιράστηκε, κακοδιοικήθηκε, έγινε φυτώριο κρατικοδιαίτων (σε όλα τα επίπεδα), έμεινε τεχνολογικά πίσω, την υποχρέωσαν να μειώσει το ποσοστό της λόγω "ελεύθερης αγοράς", την λεηλάτησαν, την έβαλαν στο Χρηματιστήριο χωρίς... λεπτομερή αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων, ο προγραμματισμός της ανατράπηκε χίλιες φορές, από μεθοδευμένες αλλά και απλά ανόητες αντιδράσεις, έγινε πάρκο ρουσφετιού. 
Παρόλα αυτά η συνεισφορά της στην ανάπτυξη της χώρας παραμένει το κορυφαίο μεταπολεμικό έργο. Καμμία άλλη εταιρία στην Ελλάδα, δημόσια-ιδιωτική δεν έχει καταφέρει να ανεβάσει τόσο πολύ το βιοτικό μας επίπεδο, τη βιομηχανική μας παραγωγή, την οικονομία μας. 
Σήμερα η ΔΕΗ απλώς είναι "μια από τις πολλές" , η μεγαλύτερη βέβαια, αλλά και πάλι ένας ογκώδης παραγωγός ενέργειας με βραχυπρόθεσμους στόχους, να αποτινάξει το δανεισμό του (έστω μασκαρεύοντας τον με ομολογιακά δάνεια), να εμφανίσει κερδοφορία, να διώξει από πάνω του, τους κακοπληρωτές, είτε είναι πένητες είτε είναι πονηροί. 
Κάπως έτσι η ΔΕΗ από οργανισμός κοινής ωφελείας, έγινε μια εταιρία ιδίου οφέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: