24.8.22

Στην Ουκρανία γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας...


...με καμένα ρωσικά άρματα στο Κίεβο...
 
Τα 31 χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση γιορτάζει σήμερα η Ουκρανία, έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι... μια σημαντική ημέρα για τους Ουκρανούς «και τον εχθρό μας». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις προειδοποιήσεις των αρχών και να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, προειδοποιώντας για πιθανές «ειδεχθείς ρωσικές προκλήσεις».

Σαν σήμερα, το 1991, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Το Google τιμά αυτή την ημέρα- που έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία- με ένα doodle στα χρώματα της σημαίας της χώρας. 

 Στο Κίεβο έχουν απαγορευθεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις και στο Χάρκοβο έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. «Έχουμε προγραμματίσει πολλές δραστηριότητες, κάτι που θα δίνει έμφαση στον δρόμο που έχουμε διανύσει. Τον έχουμε διανύσει μαζί, σε όλη τη χώρα μας, ελεύθερη και προσωρινά κατεχόμενη, διότι ο λαός μας πολεμά παντού», δήλωσε ο Ζελένσκι. 

«Πολεμάμε εναντίον της πιο φρικτής απειλής για το κράτος μας, αλλά και σε μια περίοδο που πετύχαμε τον υψηλότερο βαθμό εθνικής ενότητας», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. 

Στο κέντρο του Κιέβου οι ουκρανικές αρχές έχουν παρατάξει καμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα της Ρωσίας, ως τρόπαια πολέμου. Ο στρατός της Ουκρανίας κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών.

 «Οι Ρώσοι κατακτητές εξακολουθούν να εξαπολύουν αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων στο έδαφος της Ουκρανίας. Μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», υπογράμμισε σε ανακοίνωση το γενικό επιτελείο στρατού.



Οι ΗΠΑ επίσης εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί την ημέρα, προκειμένου να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών υποδομών και κυβερνητικών κτιρίων. Χθες, Τρίτη, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα.

«Καθώς πλησιάζουμε στην Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ο κόσμος παρακολουθεί», προειδοποίησε τη Μόσχα ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μιλς, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Δεν χρειάζεται να το πούμε (…) παρακαλώ μην βομβαρδίσετε σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία ή σπίτια», συμπλήρωσε. 

 ΑΠΕ/ Reuters, dpa, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: