21.8.22

Προειδοποιήσεις Ζελένσκι για ρωσικές επιθέσεις...


...εν όψει ουκρανικής εθνικής γιορτής...
Τον κίνδυνο η Μόσχα να εκμεταλλευθεί της 31η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ, στις 24 Αυγούστου, επισήμανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε για ενδεχόμενες «άσχημες» και βίαιες επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στις.. 24 Αυγούστου συμπληρώνονται ακριβώς έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί.

Στο τακτικό μεταμεσονύκτιο μήνυμά του, και λίγες ώρες αφότου ρωσικός πύραυλος έπληξε κατοικημένη περιοχή σε πόλη της νότιας Ουκρανίας, όχι μακριά από πυρηνικό σταθμό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άμαχοι, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε:
«Πρέπει να πολεμήσουμε για τη νίκη της Ουκρανίας, μένουν να γίνουν πολλά, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και να υπομείνουμε ακόμη πολύ, δυστυχώς πολύ πόνο».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι αυτή την εβδομάδα η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να κάνει κάτι ιδιαίτερα άσχημο, κάτι ιδιαίτερα μοχθηρό. Έτσι είναι ο εχθρός μας. Ήδη κάθε δεύτερη εβδομάδα εδώ και μισό χρόνο η Ρωσία κάνει κάτι απεχθές και φρικτό».

Στο μεταξύ ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χάρκοβο, Όλεχ Σινεχούμπ, δήλωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που είναι συχνός στόχος βομβαρδισμών, θα ισχύει όλη ημέρα την Τετάρτη, ημέρα της επετείου, αντί του συνήθους 10 το βράδυ με 6 το πρωί. 

Στην ομιλία του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε έμμεσα και στις εκρήξεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κριμαία. Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές, και η Ρωσία αποφεύγει να την κατηγορήσει με άμεσο τρόπο, μιλώντας γενικά για «τρομοκρατία», αναλυτές εκτιμούν ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές κατέστησαν εφικτές χάρη στον νέο εξοπλισμό που απέκτησαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι, που έχει πει ότι στόχος του Κιέβου είναι η Κριμαία να επανέλθει σε ουκρανικό έλεγχο, είπε ότι «πραγματικά νιώθεις στον αέρα την Κριμαία φέτος, ότι η κατοχή εκεί είναι μόνο προσωρινή και ότι η Ουκρανία επιστρέφει».

Πλήγμα κοντά στον πυρηνικό σταθμό Πιβντενουκραΐνσκ

Το Σάββατο, ρωσικός πύραυλος έπληξε κατοικημένη περιοχή σε πόλη της νότιας Ουκρανίας, όχι μακριά από τον πυρηνικό σταθμό Πιβντενουκραΐνσκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άμαχοι.

Το πλήγμα έχουν επιβεβαιώσει Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι Ουκρανοί επισήμαναν ότι το πλήγμα κοντά στον Πιβντενουκραΐνσκ, στην επαρχία του Μικολάιφ, και οι νέοι βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, εγείρουν ανησυχίες για ατύχημα.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, Βιτάλι Κιμ, από την επίθεση ζημιές υπέστησαν σπίτια και μια πενταώροφη πολυκατοικία στην πόλη Βοζνεσένσκ, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τον σταθμό Πιβντενουκραΐνσκ, ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι και τέσσερα παιδιά.

Η επίθεση στο Βοζνεσένσκ «είναι μία ακόμη ενέργεια της ρωσικής, πυρηνικής τρομοκρατίας», κατήγγειλε η ουκρανική κρατική υπηρεσία Energoatom, η οποία διαχειρίζεται τους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας. «Είναι πιθανό αυτός ο πύραυλος να είχε συγκεκριμένα στόχο τον σταθμό Πιβντενουκραΐνσκ, τον οποίο ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει στις αρχές Μαρτίου», πρόσθεσε.

Ανησυχία για τη Ζαπορίζια

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται από την άνοιξη υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, Ρώσος αξιωματούχος διορισμένος στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ, δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον τέσσερα πλήγματα εναντίον του σταθμού. Ενώ ο Γεβγέν Γετουσένκο, δήμαρχος της Νικόπολης που παραμένει στον έλεγχο των Ουκρανών, κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επανειλημμένα την πόλη, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζαπορίζια.

Η κατάσταση στον πυρηνικό παραμένει πολύ ανησυχητική, με τον ΟΗΕ να ζητά να δοθεί άδεια σε αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν τον σταθμό και ενώ Κίεβο και Μόσχα δηλώνουν έτοιμες να συναινέσουν, ακόμη οι εξελίξεις παραμένουν ασαφείς και επικίνδυνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: