17.7.22

To Αντόνοφ μετεφερε 12 τόνους πυρομαχικά...


Οκτώ οι νεκροί.
Δύο πυροσβέστες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Μήνυμα 112 να κλείσουν τα παράθυρα οι κάτοικοι...
Δώδεκα τόνους πυρομαχικών μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Antonov που συνετρίβη έξω από την Καβάλα σε καλλιεργήσιμη έκταση στο δρόμο που συνδέει τους Αντιφιλίππους με το Παλαιοχώρι.
Από... τη συντριβή σκοτώθηκαν και τα 8 μέλη του πληρώματος. 

Το συντονιστικό όργανο αποφάσισε να σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα.
Η προσέγγιση της ατράκτου θα γίνει το πρωί, με το πρώτο φως, από πυροτεχνουργούς και ειδικά συνεργεία.

 Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος είναι ουκρανικό της εταιρείας Meridian, και είχε ξεκινήσει από τη Νις της Σερβίας.
Στην περιοχή βρίσκονται πυροσβαστικές δυνάμεις οι οποίες κατέσβεσαν την πυρκαγιά που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις που συνέβησαν μετά την πτώση, αλλά περιμένουν να γίνει έρευνα με drones προτού τα ειδικά συνεργεία προσεγγίσουν την άτρακτο

Συνεδρίαση συντονιστικού στο δημαρχείο Ελευθερούπολης

 Ο δήμαρχος Παγγαίου, μιλώντας στο protothema.gr, δήλωσε νωρίτερα ότι λίγο πριν τη 1 σταμάτησαν οι εκρήξεις και γινόταν προσπάθεια να πλησιάσουν οι πυροσβέστες το αεροσκάφος. Δεν επιβεβαιώνεται η μεταφορά πυρομαχικών, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι περιείχε επικίνδυνο υλικό. 

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο, το αεροσκάφος,  είναι κάργκο και συνετρίβη 40 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Καβάλας στην περιοχή της Ελευθερούπολης, εκτελώντας δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία, δήλωσε βλάβη στο FIR Αθηνών και θέλησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε.

Δύο πυροσβέστες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε, χθες το βράδυ, το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

 Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.



 Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

 Αξιωματικοί της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι επιχειρούν από απόσταση ασφαλείας καθώς αναφέρονται και διάσπαρτα βλήματα στην περιοχή.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: