28.7.22

ΜΑΤ κατά διαδηλωτών...



...στην πορεία αλληλεγγύης στον Γ. Μιχαηλίδη...

Πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη πραγματοποίησαν απόψε εκατοντάδες άτομα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας να απορρίψει το δίκαιο αίτημά του να αποφυλακιστεί με όρους, παρότι έχει εκτίσει το απαιτούμενο απ' τον νόμο χρόνο της βαριάς ποινής που του έχει επιβληθεί και ενώ η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο καθώς διανύει την 67η μέρα απεργίας πείνας...

 Μέσα σε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης από κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, συλλογικότητες και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και από απλούς πολίτες που στηλιτεύουν την απόφαση μέσα απ' τα social media, μερικές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν γύρω στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου έγινε επίσης άλλη συγκέντρωση κατά του αντιπεριβαλλοντικού εκτρώματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 Όταν η πορεία έφτασε στα Προπύλαια σημειώθηκε ένταση και έπεσαν βομβίδες κρότου - λάμψης, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Η πορεία συνέχισε αλλά λίγο μετά τις 8 μ.μ. η αστυνομία έκανε χρήση της αύρας για να διαλύσει τη διαδήλωση, ενώ άνδρες των ΜΑΤ με τα γκλομπ άρχισαν να χτυπούν τους τελευταίους από την πορεία που κατέληξε λίγα λεπτά μετά στην Ομόνοια. 
Η Αστυνομία προχώρησε σε 13 προσαγωγές.

 Μερικά απ' τα συνθήματα που ακούστηκαν είναι τα: «Γιάννη γερά, ως τη λευτεριά», «Η δικαιοσύνη είναι ταξική, μπουρλότο και φωτιά σε κάθε φυλακή», «Το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ' ολα τα κελιά», «Κάνεις νεκρός της πείνας απεργος», «Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις», «Λευτεριά στον Γιάννη Μιχαηλίδη», «Ακούστε το καλά, ανθρωποφυλακες, κάτω τα χέρια απτους αγωνιστες», «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στο πόλεμο των αφεντικών», «Με απεργία πείνας μέσα στα κελιά, Γιάννη γερά ως τη λευτεριά», «Εξω απ' την πορεία η αστυνομια».

Συνήγοροι Γ. Μιχαηλίδη: Οι αντοχές του κράτους δικαίου κατέρρευσαν εκκωφαντικά
«Οι αντοχές του κράτους δικαίου κατέρρευσαν εκκωφαντικά» τονίζουν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι Θεόδωρος Μαντάς και Γεώργιος Κακαρνιάς.

Αναλυτικά η δήλωση των συνηγόρων του Γ. Μιχαηλίδη έχει ως εξής:

«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας αποτελεί για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη.

Οι αντοχές του κράτους δικαίου κατέρρευσαν εκκωφαντικά.

Η ανθρωπιά και η ευαισθησία απέδρασαν από την ελληνική Δικαιοσύνη Το διακύβευμα της απόφασης αυτής, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, θα εξαντλήσουμε σε κάθε επίπεδο τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης με την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει η αναγκαία λογική, αφού για εμάς το διακύβευμα είναι να μην χαθεί η ανθρώπινη ζωή.

Οι επιλογές που θα κάνουμε υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα αυτή.

Οι Συνήγοροι Υπεράσπισης Θεόδωρος Μαντάς

Γεώργιος Κακαρνιάς»

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για καθαρά εκδικητική απόφαση. «Δεν μπορεί η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη να λειτουργούν με εκδικητικούς όρους. Ο Γ. Μιχαηλίδης υπερασπίζεται το δίκιο του με την ίδια του τη ζωή αυτή τη στιγμή. Δεν γίνεται να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Μας φοβίζει ότι μπορεί να έχουμε αρνητικές εξελίξεις όσο η ζωή ενός ανθρώπου βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε στο «Στο Κόκκινο 105,5».

«Για την απεργία πείνας του Μιχαηλίδη: Κάποιοι ίσως συμβουλεύουν τον ΠΘ να συνεχίσει την εκδικητική μεταχείριση γιατί έτσι συσπειρώνει τους "νοικοκυραίους". Του προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι "νοικοκυραίοι", που αγκομαχούν οι ίδιοι, δεν κερδίζονται με περισσότερη εκδικητικότητα» σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέρριψαν την αίτηση για «προσχηματική καλή διαγωγή»

Λόγοι συμπεριφοράς οδήγησαν τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας στην απόρριψη της αίτησης του αναρχικού κρατούμενου, για υφ' όρων αποφυλάκιση, όπως δικαιούται, με βάση τον νόμο. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, «η καλή του συμπεριφορά από το 2020 και μετά, αφότου και συνελήφθη εκ νέου, είναι προσχηματική», έκριναν οι δικαστικοί λειτουργοί και απέφυγαν να ασχοληθούν με την κατάσταση της υγείας του επί 67 ημέρες απεργού πείνας.

Ωστόσο, για τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας δε μέτρησε το αδιαμφισβήτητο γεγονός, που αναγκαστικά δέχονται, ότι έχει εκτίσει τις ποινές του για όλα όσα του έχουν καταλογιστεί, περιορίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης τους στο να επαναλαμβάνουν τα γεγονότα που συνθέτουν την πρότερη παραβατική συμπεριφορά του και συγκεκριμένα στο τι έπραξε κατά το διάστημα της απόδρασης του, από το 2019 δηλαδή μέχρι το 2020, οπότε και συνελήφθη ξανά, διάστημα κατά το οποίο, οι δικαστές έκριναν ότι είχε τελέσει σοβαρά εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: