29.7.22

Η βία της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι «σφάλμα»...


...είναι χαρακτηριστικό λειτουργίας...

Όταν την Παρασκευή 22 Ιουλίου η ΕΛ.ΑΣ. επιτέθηκε σε συγκέντρωση κατά των βιασμών στα Εξάρχεια, ο υπουργός Προ.Πο. Τάκης Θεοδωρικάκος είχε απαντήσει προκλητικά: «Η ΕΛΑΣ είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή των νόμων & την προστασία της δημόσιας τάξης & ασφάλειας. Οι αστυνομικοί δεν επιτίθενται απρόκλητα σε κανέναν».

Κατά τη... συνήθη, μάλιστα, τακτική της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, απαντούσε στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε όσους δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας, λόγω της θεμελιωμένης πεποίθησης πως η ταύτιση κάθε αντίδρασης με το κόμμα της αξ. αντιπολίτευσης ευνοεί με κάποιον τρόπο επικοινωνιακά την κυβέρνηση.


 
Δεν διευκρίνισε, φυσικά, ο υπουργός, ποιοι νόμοι απαιτούν να επιτίθεται η αστυνομία σε συγκέντρωση διαμαρτυρόμενων για απόπειρες βιασμών σε μία περιοχή, ούτε πώς απειλούνταν η «δημόσια τάξη και ασφάλεια» από αυτή τη συγκέντρωση, ούτε σε τι συνίστατο η «πρόκληση» στην οποία η ΕΛ.ΑΣ. υποτίθεται πως απάντησε με την επίθεσή της.

Οι μαρτυρίες και τα βίντεο από τους παριστάμενους διαψεύδουν τον υπουργό, αλλά όλα αυτά έχουν ελάχιστη έως καθόλου σημασία. Διότι η αστυνομία δεν «εφαρμόζει τους νόμους», εφαρμόζει εντολές — είτε πρόκειται για εντολές της πολιτικής ηγεσίας, είτε της επιχειρησιακής, είτε πολύ συχνά της επιχειρηματικής. Και στο πλαίσιο αυτών των εντολών έχει ελεύθερο να παραβιάζει κάθε νόμο, γραπτό ή άγραφο, που θα της καπνίσει. Αυτό το γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος που ζει σε αυτή τη χώρα, είτε θέλει να το παραδεχτεί είτε όχι.


 

 Όλοι μας (και εννοώ ΟΛΟΙ) έχουμε δει την αστυνομία να παραβιάζει νόμους και κανονισμούς, από τα πολύ μικρά και καθημερινά, όπως τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τη συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες, ως τα πιο μεγάλα και επιδραστικά, όπως τις εν ψυχρώ εκτελέσεις και τη βία απέναντι σε όποιον αντιδρά. Όλοι μας τα γνωρίζουμε αυτά. Και αναλόγως της ιδεολογίας μας, ρυθμίζουμε τη στάση μας απέναντί τους. Άλλοι ζουν με τον καθημερινό φόβο της αστυνομίας και άλλοι επιχαίρουν κάθε της πράξης (μέχρι να αγγίξει και τους ίδιους, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα).

Η βία, η ανομία και η ατιμωρησία της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι «σφάλμα» του συστήματος, είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της λειτουργίας του. Η αστυνομία λαμβάνει εντολές να είναι ο υπερασπιστής των συμφερόντων των εντολέων της και σε αυτό το πλαίσιο έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι γουστάρει. 

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Ανδρέα Κοσιάρη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: