29.7.22

Αλλάζει τις σχέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ η απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη...


Η απόπειρα παρακολούθησης των επικοινωνιών του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, αναδεικνύεται σε ένα από το κυρίαρχα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, έν αναμονή και των... απαντήσεων που θα δοθούν από τους αρμόδιους στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Παράλληλα όμως αποτελεί ένα ζήτημα που δείχνει ικανό να αποτελέσει «τομή» στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, αλλάζοντας άρδην την «χημεία» τους. Μία εξέλιξη που ίσως αποδειχθεί καθοριστική και για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Θεσμική στάση από τον Ν.Ανδρουλάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έως τώρα τηρεί μία αυστηρά θεσμική στάση για το ζήτημα. Παρότι μία καταγγελία για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει ευκαιρία για τακτικές εντυπωσιασμού. Είναι φειδωλός στις δηλώσεις του, εμμένοντας στα όσα είπε μπροστά από το κτίριο του Αρείου Πάγου όπου και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Θυμίζουμε ότι εκεί δήλωσε – μεταξύ άλλων- πώς «η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον». Από την άλλη όμως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αρκεστεί σε μια επιδερμική αντιμετώπιση. Όπως τόνισε «η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, γι’ αυτό σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και με υπεκφυγές». Επίσης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι το θέμα της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του «κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν να το χαμηλώσουν ενώ οι New York Times είχαν εκτενές άρθρο όπως και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα».

Με βάση την παραπάνω λογική το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητά την ενεργοποίηση κάθε θεσμικής διαδικασίας. Δηλαδή την διερεύνηση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη. Παράλληλα και την αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών που ανακύπτουν.

Συνδέεται το ζήτημα με τον πρωθυπουργό και την ΕΥΠ
Στον λόγο των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη καθίσταται σαφές ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων θεωρείται ζήτημα εγχώριου ενδιαφέροντος και οι ευθύνες αναζητούνται όχι απλά στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε σήμερα στην Βουλή ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης ζητώντας να είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να δώσει απαντήσεις.

Όπως ανέφερε «ο Πρωθυπουργός θα πρέπει και ο ίδιος αύριο να δώσει το «παρών» στην Επιτροπή, μιας και η ΕΥΠ υπάγεται από τον Ιούλιο του 2019 στη δική του αρμοδιότητα». Επίσης σημείωσε πως «θα έπρεπε ήδη μετά από τις δημόσιες καταγγελίες και τη συζήτηση που έχει γίνει επί τριημέρου στη Βουλή ο Πρωθυπουργός να είναι σ’ αυτήν την Αίθουσα, γιατί ήταν δική του επιλογή να υπαγάγει την ΕΥΠ στην δική του αρμοδιότητα απευθείας, όπως επίσης να καταθέσει και τροπολογία αμέσως μετά τις εκλογές με την οποία ο Διοικητής της ΕΥΠ δεν χρειάζεται να έχει καν πτυχίο πανεπιστημίου».

Προσπάθεια «θαψίματος»
Επίσης στην Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνουν σαφέστατα δείγματα από την πλευρά της κυβέρνησης να υποβαθμιστεί το όλο θέμα. Στο ΠΑΣΟΚ δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν αναδεικνύεται από σειρά μέσων ενημέρωσης. Επίσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση με καθυστέρηση και μετά από τις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και συνολικά της αντιπολίτευσης αποδέχθηκε την κοινοβουλευτική συζήτηση του θέματος.

Στην τακτική υποβάθμισης του θέματος το ΠΑΣΟΚ εντάσσει και τις δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ Μπάμπη Παπαδημήτριου που τις τελευταίες δύο ημέρες δηλώνει δημόσια ότι οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων συνιστούν μία μόνιμη διεθνή πραγματικότητα αναφέροντας και χώρες όπως η Ρωσία η ή Τουρκία.

Σε ανακοίνωση της Χ.Τρικούπη τίθεται το ερώτημα: «Αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός συμφωνούν μαζί του ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι. Από την αγωνία του να υποβαθμίσει το θέμα, ο βουλευτής της ΝΔ παραγνωρίζει ότι ελέγχθηκαν τα κινητά τηλέφωνα περισσότερων απο διακοσίων ευρωβουλευτών και δεκάδων συνεργατών. Μόνο η περίπτωση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη εντοπίστηκε».Όπως παρατήρησε ο Μιχάλης Κατρίνης η κυβερνηση «προσπαθεί είτε να ανασυνθέσει την πραγματικότητα δημιουργώντας ψευδείς ή πλασματικές εικόνες ή να εξοβελίσει από τον δημόσιο διάλογο ενοχλητικά γι’ αυτήν θέματα».

Επίσης ο βουλεύτης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μουλκιώτης ανέφερε ότι «συγκροτείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όχι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αλλά μετά από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε αν αυτή η αδράνεια της Κυβέρνησης για κάποιες ημέρες, θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Θα μας απαντήσει αν γνωρίζει και η Κυβέρνηση ότι γίνονται παρακολουθήσεις και αδρανούν τόσο καιρό, σε σχέση με τη συμπεριφορά και τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών;»

Τα ερωτήματα πληθαίνουν δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης. Τόνισε ότι «είμαστε σήμερα δύο μέρες μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Νίκου Ανδρουλάκη, για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου και δυστυχώς τα αναπάντητα ερωτήματα αντί να περιορίζονται πολλαπλασιάζονται. Δεν αρκεί η διαβεβαίωση από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης». Μάλιστα επισήμανε και την πολιτειακή διάσταση της υπόθεση. Όπως είπε «η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου αφορά τον Αρχηγό του τρίτου κόμματος της ελληνικής δημοκρατίας, τον αρχηγό δηλαδή του κόμματος που μπορεί να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά από εκλογές, αν έχουν αποβεί βέβαια άκαρπες οι προσπάθειες των δύο πρώτων εντολών. Αφορά τον αρχηγό ενός κόμματος τον οποίον επιλέγει να ενημερώσει τηλεφωνικά -το έχει κάνει ήδη σε διαδικασία ο Πρωθυπουργός- για κρίσιμα εθνικά θέματα».

Ν.Δ: Προσεκτικές κινήσεις τακτικής
Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι φανερό ότι ακολουθείται μία ιδιαίτερα προσεκτική τακτική μετά τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως φαίνεται από την μία δεν επιθυμεί να διαταραχθούν οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ αλλά και προσωπικά τον πρόεδρό του. Από την άλλη όμως η Ν.Δ επιθυμεί το ζήτημα των καταγγελιών να καταστεί κύριο στην πολιτική ατζέντα και σε κάθε περίπτωση να μείνει «εκτός κάδρου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε μερικές ώρες μετά την μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη να δηλώσει ότι το θέμα ερευνάται από την δικαιοσύνη. Επίσης χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αισθητή την παρουσία του με την τηλεφωνική παρέμβασή του στον Κώστα Τασούλα προκειμένου να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τελευταία ημέρα των εργασιών του κοινοβουλίου πριν τις διακοπές του Αυγούστου. Παράλληλα όμως δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Παρά το γεγονός ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση έχουν ήδη ζητήσει αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα ζητήματα της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Πιο χαρακτηριστική από αυτές είναι η κατάργηση ρύθμιση τους 2021 που προβλέπει ότι η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί πολίτες δίχως να ενημερώνει άμεσα την Αρχή Προστασίας το Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές ότι το θέμα των καταγγελιών του Νίκου Ανδρουλάκη θα το χειριστεί στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αυτό τεκμηριώνεται από την απόφαση να παραστεί στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και όχι άλλα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου με αρμοδιότητες που σχετίζονται με τις επικοινωνίες και την προστασία τους...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: