29.7.22

Παγίδα για τον Ανδρουλάκη δεν είναι μόνο ο «κοριός»...


Γιώργος Καρελιάς

Ας ξεκινήσουμε τη σημερινή μας αναζήτηση κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, όχι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι το 2018, προτελευταίο έτος της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, γινόταν καταγγελία για παρακολούθηση του τηλεφώνου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ (ήταν τότε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά).

Τι (φαντάζεσθε ότι) θα γινόταν; Δεν... χρειάζεται δα και μεγάλη φαντασία. Η είδηση θα ήταν πρώτο θέμα επί μέρες στο 95% των μέσων ενημέρωσης(τόσο είναι το ποσοστό των τότε αντικυβερνητικών-αντιΣΥΡΙΖΑ και σήμερα φιλοκυβερνητικών-φιλοΝΔ μέσων ενημέρωσης). Τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων θα είχαν στήσει πάρτι με «ειδικούς», που θα έλεγαν πώς γίνονται αυτές οι παρακολουθήσεις. Οι ξιφήρεις αναλυτές θα είχαν άνευ ετέρου καταλήξει στο συμπέρασμα «έτσι παρακολουθεί ο Τσίπρας τους αντιπάλους του». Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ θα είχαν ζητήσει την παραίτηση των αρμόδιων υπουργών, του διοικητή της ΕΥΠ, ίσως και ολόκληρης της κυβέρνησης. Κλείνει εδώ η υπόθεση εργασίας.

Ερχόμαστε στο σήμερα. Χωρίς υποθέσεις. Η ΕΥΠ υπάγεται πλέον απευθείας στον πρωθυπουργό. Όχι ότι, αν δεν υπαγόταν, δεν θα είχε την πρώτη ευθύνη, αλλά είναι διαφορετικό ο διοικητής της να δίνει λόγο μόνο στον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός του τρίτου κόμματος καταγγέλλει-κάνει και μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο- ότι έγινε απόπειρα να παγιδευτεί το τηλέφωνό του μέσω του πολύ γνωστού λογισμικού «Predator» («Αρπακτικό»).

Και λοιπόν; Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης παρουσιάζει το γεγονός με τυπικό τρόπο. Ούτε καν τίθεται το στοιχειώδες ερώτημα «έχει προμηθευτεί η ΕΥΠ το λογισμικό Predator;». Ο πρωθυπουργός, που βλέπει ότι η καταγγελία αυτή δεν μπορεί εύκολα να θαφτεί, τηλεφωνεί στον πρόεδρο της Βουλής και του ζητεί να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή Θεσμων και Διαφάνειας. Και βάζει τον εκπρόσωπό του να ψελλίσει ότι η δικαιοσύνη «πρέπει να ερευνήσει το θέμα». Σωθήκαμε. Και στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που τον παρακολουθούσαν μέσω του Pretador, ερευνά εισαγγελέας, αλλά έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν ξέρουμε αν και τι έχει βρει.

Ας περιμένουμε να δούμε αν και τι θα βγει. Πάντως, η υπόθεση αυτή είναι μια καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσει ο κ. Ανδρουλάκης και όσοι στο ΠΑΣΟΚ έχουν αυταπάτες για το πώς τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το ευρύτερο σύστημα εξουσίας-και μιντιακό- που τη στηρίζει.

Όλοι αυτοί θέλουν το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ένα μικρό κόμμα περί το 10% με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, που θα χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί, για να δώσει στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία που θα της λείπει. Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα- πολύ μεγαλύτερη από το λογισμικό Predator- που έχει στηθεί για τον κ. Ανδρουλάκη. Αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δείξει ότι δεν θα παίξει το ρόλο του συμπληρώματος, θα έχει να αντιμετωπίσει:

Πρώτον, τον κ . Μητσοτάκη και τους συν αυτώ και τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης. Όλοι αυτοί δεν σηκώνουν «παρασπονδίες». Όσες φορές «τολμάει» το ΠΑΣΟΚ να παίξει τον αντιπολιτευτικό του ρόλο σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δέχεται τις κυβερνητικές λοιδορίες. Τελευταίο κρούσμα το θέμα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεύτερον, τη δεξιόστροφη πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποκλείει κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κατάλληλη στιγμή θα «σπρώξει» σε συνεργασία με τη ΝΔ, με την επίκληση της «σταθερότητας». Και αν δεν το πετύχει, υπάρχουν στελέχη που θα «μετακομίσουν» εύκολα στη ΝΔ. Η πτέρυγα αυτή εκφράστηκε στις εσωκομματικές εκλογές από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Υπάρχουν και άλλα στελέχη, που σήμερα είναι εκτός ΠΑΣΟΚ και δεν κρύβουν-κάθε άλλο- ότι επιθυμούν και εργάζονται ώστε το κόμμα να παίξει το ρόλο της συμπληρωματικής(στη ΝΔ) δύναμης, αν οι προσεχείς εκλογές δεν δώσουν αυτοδυναμία. Δεν τους πτοεί το γεγονός ότι την προηγούμενη φορά που έπαιξε τον ίδιο ρόλο(2012-2014, κυβέρνηση Σαμαρά) στο τσακ γλίτωσε την κοινοβουλευτική εξαφάνιση.

Όλοι αυτοί θα ήθελαν να πάθει ο κ. Ανδρουλάκης αυτό που λέει η αγγλική παροιμία: «Δώσ’ του αρκετό σκοινί και θα κρεμαστεί μόνος του».

Θα τους κάνει τη χάρη;...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: