29.7.22

Η ρωσική οικονομία δεν είναι τόσο υγιής όσο δείχνει...


Το Κρεμλίνο εδώ και καιρό διαψεύδει φήμες για την υγεία του προέδρου Πούτιν. Ο κατευνασμός των ανησυχιών για την κατάσταση της ρωσικής... οικονομίας του 1,7 τρισ. δολαρίων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι χαμηλότερες εισαγωγές σημαίνουν ότι το ρούβλι είναι ισχυρό, δίνοντας το περιθώριο στην κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, όπως και έκανε την Παρασκευή. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η Μόσχα χρειάζεται πολύ περισσότερα. 

Οι προβλέψεις για την άμεση κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Είναι αλήθεια ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Ομως η ανεργία έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν οδηγήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποστέλλουν από τον Φεβρουάριο και μετά περί τα 70 δισ. δολ. στη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα. Και η μείωση των εισαγωγών έδωσε στη χώρα ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών-ρεκόρ, επίσης 70 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο.

Οπως και με την τελευταία μεγάλη κρίση της Ρωσίας το 2014, έτσι και τώρα λειτούργησε θετικά η επιδέξια διαχείριση της διοικητού της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα. Στον απόηχο της εισβολής διπλασίασε τα επιτόκια στο 20% και θέσπισε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει τις μαζικές αναλήψεις. Εν τω μεταξύ, το ρούβλι έχει ανακάμψει έναντι του δολαρίου, επιτρέποντάς της να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 9,5% και μόλις την Παρασκευή στο 8%. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατοπίσει την οικονομία της Ρωσίας από τη στασιμότητα στην περιστολή. 

Ακόμη και στην έρευνα της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο προβλέπεται συρρίκνωση 6% φέτος και 1,3% το επόμενο έτος, πριν η ρωσική οικονομία επανέλθει σε στάσιμο ρυθμό ανάπτυξης από το 2024 και μετά. Η παραγωγικότητα θα μειωθεί μακροπρόθεσμα επειδή οι κυρώσεις απαγορεύουν ή αποτρέπουν τις εισαγωγές μηχανημάτων και τεχνολογίας, που κάνουν την παραγωγή πιο αποτελεσματική. Η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει μεγάλο μέρος των 3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, τα οποία θα παύσει η Ευρώπη να εισάγει, προς την Κίνα και την Ινδία, αλλά η ανακατεύθυνση όλου του φυσικού αερίου θα είναι αδύνατη χωρίς νέους αγωγούς.

Η Ρωσία, για να οδηγήσει την οικονομία της σε μια πιο σταθερή πορεία, θα πρέπει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με εγχώρια προϊόντα και να αντιστρέψει την ύφεση. Αλλά η πρόγνωση δεν είναι ευμενής. Η νέα ισορροπία απαιτεί επενδύσεις και εύρυθμες αγορές, κάτι που ο Πούτιν δεν μπόρεσε να επιτύχει στις δύο δεκαετίες στην εξουσία του, ακόμη και όταν οι κεφαλαιαγορές ακολουθούσαν την ανιούσα. Η διαφθορά και ο ισχνός σεβασμός στο κράτος δικαίου έχουν επιβραδύνει εδώ και καιρό τις επενδύσεις...

Reuters - Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: