31.7.22

Η επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος..


Αντιδικίες επί ερειπίων μοιάζουν οι συζητήσεις στην Κύπρο για όσα συνέβησαν τα τελευταία έξι χρόνια στο Κυπριακό με την κλιμάκωση της προεκλογικής εκστρατείας. Οι τρεις βασικοί προεδρικοί υποψήφιοι (Νεοφύτου Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης) άνοιξαν τον κύκλο των ευθυνών με αλληλοκατηγορίες και καρφώματα. Τους ακολουθεί τώρα ο...αποχωρών πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, που δεν άντεξε στον πειρασμό και μπήκε στην αρένα. Ο καθένας επιχειρεί να δικαιολογήσει τους χειρισμούς του, αλλά τα γεγονότα γίνονται μπούμερανγκ και τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Ο Κύπριος ψηφοφόρος χρειάζεται αυτή τη φορά να βγάλει συμπεράσματα: ο Αναστασιάδης διηύθυνε μια… ξεκούρδιστη ορχήστρα. Ομως πέρασαν 6 χρόνια και το ρολόι της Κύπρου χτυπά. Με ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας (28/7) προειδοποιεί για την αποξένωση των δύο κοινοτήτων, τις εντάσεις στη νεκρά ζώνη και τις θάλασσες και τις ανέκκλητες αλλαγές επί του εδάφους.

Οι έριδες που ξέσπασαν θα είναι δύσκολο να κοπάσουν. Οι «τρεις», ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, τέως διαπραγματευτής, και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην ΥΠΕΞ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, βρίσκονταν τόσα χρόνια σε θέσεις ευθύνης και επιρροής για το Κυπριακό. Ηταν δίπλα στον Ν. Αναστασιάδη και στις πιο επίμαχες επιλογές του. Τι έκαναν και γιατί συγκάλυπταν τον Αναστασιάδη;
Η αντιδικία των «τριών» (ΡΙΚ, 21/7) για το Μον Πελαράν (2016) και το Κραν Μοντανά (2017) πήρε νέες διαστάσεις από τη στιγμή που μπήκε στον χορό ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος. Μόλις όμως ο διεθνολόγος Τουμάζος Τσελεπής, στέλεχος του ΑΚΕΛ, (Ράδιο Πολίτης, 26/7), του καταλόγισε την κύρια ευθύνη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, ο Αναστασιάδης δεν άντεξε: το αφήγημα του ΑΚΕΛ διαψεύδεται «με δεκάδες συνεντεύξεις του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη» – τώρα προεδρικού υποψηφίου του ΑΚΕΛ. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αμέσως ανήρτησε στο twitter μία από τις… δεκάδες συνεντεύξεις Μαυρογιάννη.

Οι αποκαλύψεις

Το τι ακριβώς συνέβη, ρίχνει φως γύρω από τα σημερινά συσσωρευμένα αδιέξοδα. Η προεκλογική συζήτηση έχει εστιάσει στα δύο γεγονότα-σταθμούς:

● Πρώτο, την αποχώρηση Αναστασιάδη από το Μον Πελαράν (Νοέμβριος 2016).

Ο Μαυρογιάννης επιβεβαίωσε την αποχώρηση από το τραπέζι του Αναστασιάδη, προβάλλοντας ψέματα για να παραπλανήσει τον ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί, που μόλις είχε ανοίξει τα χαρτιά του – (breakthrough) στο καίριο για τους Ελληνοκυπρίους εδαφικό. Το ψέμα –το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή– χρησιμοποιήθηκε από τον Αναστασιάδη για να παραπλανηθεί ακόμα και ο πρωθυπουργός Τσίπρας.

Για να διαβασετε ολοκληρο το κειμενο, πατηστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: