29.7.22

Παραπάνω έσοδα ζητούν οι διαφημιστικές από τα κανάλια...


Μαίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και στις διαφημιστικές εταιρείες για την εφαρμογή ή όχι… του νόμου για επιστροφές (επιβραβεύσεις), ως 9,9% επί του τζίρου. 

Με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, το Mega κατέθεσε πρόταση εντός ΕΙΤΗΣΕΕ, την οποία... υιοθέτησαν Star, Alpha και (ίσως) ΑΝΤ1, ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση στις επιστροφές άνω του 9,9%. Η πορεία του κλάδου, εξαιτίας των επενδύσεων που έχουν γίνει σε προγράμματα μυθοπλασίας και άλλες παραγωγές, είναι μεγάλη και οι ζημίες εκτιμάται πως θα κυμανθούν στα 45 – 60 εκατ. ευρώ.

Αν και η κυβέρνηση πάγωσε τον ειδικό φόρο τηλεόρασης 10% για τα έτη 2019, 2020, 2021, η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή από τους ενδιάμεσους στην αγορά ως «επιστροφή στα παλιά» μέσω της διαδικασίας των επιβραβεύσεων. 

Οι διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν την κατάργηση του αγγελιοσήμου, διαμαρτύρονται πως αν εφαρμοστεί το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία όριο του 9,9% πολλές εταιρείες του κλάδου θα κλείσουν, οπότε θέλουν να μετακινήσουν το βάρος της διάθεσης επιπλέον αμοιβών στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Με ζημιογόνο τον κλάδο της τηλεόρασης και κερδοφόρο εκείνον της διαφήμισης, το επιπλέον ποσό των 25 – 30 εκατ. ευρώ για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας είναι σημαντικό.

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, αν και δηλώνει φιλελεύθερη, διατήρησε σε ισχύ την πρόβλεψη του «νόμου Βενιζέλου» και δεν προχώρησε στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ώστε να δίνονται επιβραβεύσεις, από όποιον τηλεοπτικό σταθμό μπορεί, χωρίς το όριο του νόμου. 

Οι διαφημιστικές εταιρείες απειλούν με τη σειρά τους πως θα μετακινήσουν κονδύλια προς τα online media και τις ψηφιακές πλατφόρμες (Facebook, Instagram, Google κ.λπ.)...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: