30.7.22

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες...


...για παρέμβαση στην κυβέρνηση Ντράγκι...

Τη στιγμή που το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία έχει χτυπήσει «κόκκινο» δημοσιογραφικές αποκαλύψεις κάνουν λόγο για ρωσικό δάκτυλο μέσω των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων της χώρας, κατηγορίες που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά...

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε «αλλόκοτες» τις κατηγορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σχετικά: Είναι αλλόκοτο να βλέπουμε ότι η πολιτική τάξη και τα ιταλικά ΜΜΕ (...) έχουν αρχίσει να καθοδηγούνται από εξωτερικούς παράγοντες και να μιμούνται τις χειρότερες πρακτικές τους και τα υποδείγματά τους ως προς τις προεκλογικές εκστρατείες, καταφεύγοντας στον τετριμμένο μύθο περί ανάμιξης της Μόσχας στις εκλογικές διαδικασίες. Η Ιταλία είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ιταλίας χαρακτηρίζονταν πάντα από τον πραγματισμό, την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό».
Η ρωσική αντίδραση έρχεται μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Μόσχα πίεσε τον Ματέο Σαλβίνι να αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση Ντράγκι. Σύμφωνα με την La Stampa του Τορίνου διπλωμάτης της πρεσβείας της Ρωσίας συναντήθηκε στα τέλη Μαΐου στη Ρώμη με στενό συνεργάτη του κ. Σαλβίνι, με τον οποίο συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση.

Η συνάντηση έγινε ενώ ο κ. Σαλβίνι αντιμετώπιζε κατηγορίες περί άσκησης παράλληλης διπλωματίας με τη ρωσική πρεσβεία, θεωρητικά για να καταρτιστεί ειρηνευτικό σχέδιο της Μόσχας και του Κιέβου, εν αγνοία της ιταλικής κυβέρνησης.

Αρκετοί στην Ιταλία απαίτησαν εξηγήσεις από τον κ. Σαλβίνι μετά το δημοσίευμα της Stampa.

Μία ημέρα αργότερα η  La Repubblica παρουσίασε ανάλογο ρεπορτάζ, αυτή τη φορά για το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει ότι δεν συνάντησε ποτέ τον Ρώσο πρέσβη στην Ιταλία ούτε είχε επαφές μαζί του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: