29.7.22

Βόμβα από Κοντολέοντα: Παραδέχθηκε την παρακολούθηση Κουκάκη...



Σε μία παραδοχή - βόμβα φέρεται να προχώρησε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε ότι πράγματι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, αλλά ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών...

Κατά τη συζήτηση που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης δέχεται το σφυροκόπημα απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να απέδωσε την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, που μπήκε σφήνα σε άσχετο νομοσχέδιο μετά τις καταγγελίες του Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις, στο ζήτημα που είχε προκύψει στον Έβρο με τη μαζική ροή μεταναστών, κάτι που η κυβέρνηση τότε απέδιδε σε συντονισμένες κινήσεις της τουρκικής πλευράς. Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να επικαλέστηκε ζητήματα κατασκοπίας με αφορμή τις υποθέσεις στη Ρόδο, αλλά και τη φωτιά στη Λέσβο.


Κατά τη συζήτηση ο Γ. Κατρούγκαλος φέρεται να έθεσε ως ερώτηση τις καταγγελίες που ανέδειξε με ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.»  για τα θέματα παρακολουθήσεων. Επ' αυτών η κυβερνητική αντιπροσωπεία φέρεται να υποστήριξε πως αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος φέρεται να τόνισε ότι «όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη, παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη». «Πώς εξηγείται μόλις ο Κουκάκης καταλαβαίνει πως παρακολουθείται, να διακόπτεται η νόμιμη παρακολούθηση και λίγες μέρες μετά (όπως απέδειξε) ξεκίνησε η παρακολούθησή του με το Predator! Τόσο τυχαίο;» φέρεται να αναρωτήθηκε.

Εξάλλου, τονίστηκε απ' τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι εκθέσεις των Google, Meta, Citizen Lab λένε πως δεν υπάρχει προηγούμενο προμήθειας αυτού του λογισμικού από ιδιώτη.

Διαφωνία για τη διαδικασία

Η συζήτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, μετά τις βαρύτατες καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη, ξεκίνησε τελικά με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο θέμα της διαδικασίας, καθώς ήθελε η συζήτηση να ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των υπουργών, δηλαδή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Υπήρξαν όμως έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση ως προς τη διαδικασία, και έτσι μετά τους βουλευτές, ξεκίνησαν οι υπουργοί και ακολούθως ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο  πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: