8.7.22

Επιμένει «εκλογικά» η Κουμουνδούρου...


Εξαιρετικά καχύποπτα αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως θα εξαντλήσει την τετραετία. Χαρακτηριστική... είναι η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Twitter: «Μέχρι χθες ανακοίνωνε υποψηφίους για τη μάχη του σταυρού και τροφοδοτούσε ΜΜΕ με ημερομηνίες. Τώρα θυμήθηκε τη σταθερότητα και ότι οι εκλογές δεν είναι “εθνικά υπεύθυνες”. Ποιος τον εμπιστεύεται; Εχει χάσει τον έλεγχο και όσο παραμένει αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας». Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ερμηνεύσει τον πρωθυπουργό με γνώμονα τα δικά του πολιτικάντικα, καιροσκοπικά κριτήρια».

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε ένα καμπανάκι στο κόμμα πως η προεκλογική εκστρατεία και η ετοιμότητα στην οποία το έχει θέσει θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά.

Κομματικές πηγές υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που όντως ο πρωθυπουργός παίρνει πίσω την πρόθεσή του για πρόωρες κάλπες, τότε «κάτι έχει μετρήσει που προφανώς δεν είναι καλό». Σε αυτή τη γραμμή ο Γιάννης Ραγκούσης από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως ο πρωθυπουργός «ξέρει ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα στην κοινωνία». Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι αν οι εκλογές δεν πραγματοποιηθούν στις αρχές του φθινοπώρου, είναι γιατί ο πρωθυπουργός φοβήθηκε ένα «ντέρμπι» με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν ίσχυαν οι διαφορές των δημοσκοπήσεων θα τις έκανε χωρίς κανένα άγχος», λένε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, εισέπραξαν με χαμόγελα όσα είπε στον ΣΚΑΪ, καθώς η άνοιξη του 2023 είναι το καλύτερο σενάριο για το κόμμα με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει να περάσει έναν οικονομικά δύσκολο χειμώνα και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει χρόνο. Στελέχη της Κουμουνδούρου που μίλησαν στην «Κ» πιστεύουν πως αν η Ν.Δ. φοβάται ότι τον Σεπτέμβριο θα χάσει την αυτοδυναμία, ο κίνδυνος για το 2023 είναι να μην κόψει πρώτη το νήμα στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Παρά τη διπλή διάψευση του πρωθυπουργού –είχε προηγηθεί η απάντηση που είχε δώσει στον Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια την Τετάρτη–, στην Κουμουνδούρου δεν έχουν πεισθεί πως θα ολοκληρώσει τη συνταγματική του θητεία. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι προσπαθεί να ανακτήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, ενώ οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ακόμα και τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. πιέζουν για πρόωρες εκλογές, καθώς βλέπουν πως η φθορά της κυβέρνησης, με βάση δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, γιγαντώνεται.

«Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινάνε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Φαντάζομαι ότι σέβεται έστω τα ψήγματα αξιοπιστίας που του έχουν μείνει και δεν θα πάμε σε εκλογές, αλλά αυτό το κλίμα προφανώς δεν βοηθά τη χώρα», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στα Παραπολιτικά FM. Στα περί σταθερότητας που ανέφερε ο πρωθυπουργός, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως δεν γίνεται να την επικαλείται «α λα καρτ». Υπενθυμίζουν πως ο ίδιος πυροδότησε το προεκλογικό κλίμα απαξιώνοντας την απλή αναλογική. «Δεν προεξοφλείς δεύτερες ή ακόμα και τρίτες κάλπες στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας», συμπληρώνουν. Και επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν πόσο πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στόχευσε τις δύο προηγούμενες ημέρες τούς συνταξιούχους, μιλώντας για το «ξεπάγωμα» των συντάξεών τους, η απάντηση ήρθε από την Εφη Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ1: «Η αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023 προβλέπεται από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρόκληση ο κ. Μητσοτάκης να το “πουλάει” ως δική του επιτυχία. Πρόκειται για νόμο του 2017»...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: