16.7.22

«Οι άνθρωποι έχουν γίνει τόσο αναίσθητοι...


...που, μέχρι να πιτσιλίσει το αίμα τον φακό, δεν τους αγγίζει τίποτα»...
 
Ένας Ουκρανός πατέρας αγκαλιάζει το κεφάλι του άψυχου γιου του στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, ενώ η πόλη βρισκόταν υπό ανηλεή ρωσικό βομβαρδισμό. Ο φωτογράφος του Associated Press, Evgeniy Maloletka, αποτυπώνει αυτήν τη στιγμή μέσα σε ένα μαιευτήριο που είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας. Η... φωτογραφία αυτή, με τον πατέρα να αγκαλιάζει με τα δύο του χέρια το πρόσωπο του νεκρού γιου του, ο οποίος είναι σκεπασμένος με ένα ματωμένο σεντόνι, συγκλόνισε όλον τον κόσμο.

Η ιστορία γράφεται μπροστά στη φωτογραφική του μηχανή. Ο φακός του εστιάζει σε εικόνες θλίψης από την εμπόλεμη ζώνη οι οποίες βρίσκονται διαρκώς στα πρωτοσέλιδα όλων των διεθνών πρακτορείων και εφημερίδων. Τα κλικ του αποτυπώνουν με ανατριχιαστικό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα και τις σφοδρές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Από τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος, οι φωτογραφίες του αποτελούν ιστορικό ντοκουμέντο. Απεικονίζουν πολυκατοικίες, νοσοκομεία και σχολεία τα οποία έχουν καταστραφεί από τους πυραύλους αλλά και στρατιώτες, άμαχους, γυναίκες και παιδιά. Μας έδειξε τι πραγματικά συνέβη στη Μαριούπολη αλλά και ποιο είναι το φρικιαστικό και παράλογο πρόσωπο του πολέμου. 

Ο Evgeniy Maloletka είναι Ουκρανός ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ με έδρα το Κίεβο και με καταγωγή από την πόλη Μπερντιάνσκ, στην περιοχή Ζαπορίζια της ανατολικής Ουκρανίας. Φέτος ανακηρύχθηκε μεγάλος νικητής του Διεθνούς Βραβείου Φωτορεπορτάζ «Yannis Behrakis», του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτορεπορτάζ Athens Photo World 2022, για τη σειρά φωτογραφιών του που αποτυπώνει την καταστροφή που έχει συντελεστεί στη Μαριούπολη από την εισβολή της Ρωσίας στο τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

Έφτασε στη Μαριούπολη τρεις ώρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Αφού όλα τα συνεργεία εγκατέλειψαν την περιοχή, ο Evgeniy και η ομάδα του (2 ακόμη άτομα) ήταν το μόνο συνεργείο που παρέμεινε στην πολιορκημένη Μαριούπολη για 20 μέρες, καταγράφοντας το όνειδος και τη βία του πολέμου.

Αυτός ο πόλεμος με έχει φορτώσει με ένα σύνολο συναισθημάτων από τα οποία τρομάζεις, θέλεις να κρυφτείς σε μια γωνιά και να μη δείξεις σε κανέναν αυτό που μόλις είδες. Και από την άλλη, μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει τόσο αναίσθητοι που μέχρι να πιτσιλίσει το αίμα στον φακό δεν τους αγγίζει τίποτα.
Αν και πάντοτε τον γοήτευε το φωτορεπορτάζ, ο E. Maloletka ξεκίνησε την καριέρα του το 2009 ως φωτογράφος για τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία UNIAN και PHL. Δούλεψε για έναν μήνα πάνω σε ένα φωτογραφικό πρότζεκτ με τίτλο «House of Hope» για ένα κέντρο παιδικού καρκίνου στην πρωτεύουσα, το Κίεβο. Οι φωτογραφίες δημοπρατήθηκαν σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση, βοηθώντας να συγκεντρωθούν 5.000 δολάρια για άρρωστα παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη θεραπεία.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Πανταζόπουλου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: