21.7.22

Πυρ, παπάς και αστυφύλακας...


Oι κάτοικοι της Αττικής είδαμε άλλη μια φορά τον ουρανό να βάφεται κόκκινος στη νέα μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε οικισμούς και δάσος στη χιλιοκαμένη ήδη Πεντέλη. Πέρυσι ήταν η Εύβοια, προχθές η Κρήτη και η Πελοπόννησος, αύριο ποιος ξέρει... πάλι πού θα χτυπήσει η «πύρινη λαίλαπα» - όπως επιμένουμε να τη βαφτίζουμε από το μυθικό σκυλί που έφτιαξε ο Ηφαιστος για τον Δία.

Το φαινόμενο των πυρκαγιών, όπως και η κλιματική αλλαγή, δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα. Η Ευρώπη φλέγεται, με την έκφραση «κλιματικός πρόσφυγας» να εισάγεται και στο πρωτοκοσμικό λεξιλόγιο. Ελληνική πρωτοτυπία όμως μοιάζει η εθελούσια τύφλωση της κυβέρνησης που φέρεται γαλαντόμα στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, στους διορισμούς παπάδων και αστυνομικών να φυλάνε τα Πανεπιστήμια και τσιγκουνεύεται στις προσλήψεις πυροσβεστών - παρά τις χιλιάδες κενές θέσεις. «Χρειαζόμαστε άμεση αύξηση οργανικής δύναμης πυροσβεστικού σώματος, πλέον των 4.000 πυροσβεστών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές» επέμενε ξανά χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Γιώργος Σταθόπουλος, φωνή βοώσα όχι στην έρημο, αλλά στο καμίνι της φωτιάς.

Μόνο τραγική ειρωνεία μπορεί να θεωρηθεί ότι την ίδια μέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Πεντέλη κατατέθηκε η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, με κοινή δήλωση τριών βουλευτών για το «Πού σταματούν οι αυξανόμενες εξοπλιστικές δαπάνες». Οπως μας υπενθύμισαν, η Ελλάδα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ξοδεύοντας 7,1 δισ. μόνο το 2021, χωρίς να μετράμε τις νέες «αγορές του αιώνα» των F-35 που θα κοστίσουν άλλα 3,5 δισ. Εδώ ταιριάζει το «τι τα θέλουμε τα όπλα, τις φρεγάτες, τα Ραφάλ, να προσλάβουμε πυροσβέστες, πριν οι φλόγες να μας φάν’».

Αφροδίτη Τζιαντζή

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: