28.7.22

Γιατί δεν πρέπει να «θαφτεί»...


...και η απόπειρα παγίδευσης του Ανδρουλάκη...

Γιώργος Καρελιάς

Πριν από μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι παρακολουθούσαν το τηλέφωνο ενός δημοσιογράφου. Η δημοσιογραφική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δράστης της παρακολούθησης ήταν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η υπόθεση πήρε ευρύτερες-και διεθνείς- διαστάσεις. Την... αποδοκίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς και στον επικεφαλής της ΕΥΠ.

Δεν θα περίμενε, φυσικά, κανείς η κυβέρνηση να απαντήσει παραδεχόμενη ότι μια δημόσια υπηρεσία με δύσοσμο παρελθόν κάνει και σήμερα αυτήν την βρωμοδουλειά. Κάπως έτσι η υπόθεση θάφτηκε. Ακόμα και η προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε η Εισαγγελία, δεν είχε καλύτερη τύχη ή τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση. Έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν ξέρουμε αν ο εισαγγελέας που ερευνά βρήκε κάτι.

Όλα αυτά αποκτούν τώρα πρόσθετη σημασία μετά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη ότι έγινε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του. Μάλιστα, η μέθοδος(λογισμικό) που χρησιμοποιήθηκε, το περιβόητο Predator, είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε και στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε μια τυπική-και μάλλον αχρείαστη- δήλωση: ότι η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη «πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη». Δεν χρειαζόταν να το πει ο κ. Οικονόμου, η καταγγελία θα διερευνηθεί. Όμως, αν είναι η διερεύνηση να έχει την τύχη που είχε η αντίστοιχη για το δημοσιογράφο(μηδέν αποτέλεσμα μέχρι στιγμής), τέτοιες δηλώσεις καλύτερα να μη γίνονται.

Αν στην υπόθεση του δημοσιογράφου είναι πιθανό να είχαν ανακατευθεί ιδιώτες, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάθε τέτοιος ισχυρισμός σήμερα θα ήταν καταγέλαστος. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν ανακατεύεται σε ιδιωτικές δουλειές.

Επομένως, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δώσει μια σαφή και κατηγορηματική απάντηση: ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν παρακολουθεί πολιτικούς αρχηγούς. Και, για να γίνει πιστευτή, πρέπει να τη συνοδεύσει με μια απόλυτη διαβεβαίωση: η ΕΥΠ δεν έχει προμηθευτεί το λογισμικό μέσω του οποίου επιχειρήθηκε η παγίδευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Γιατί, αν το έχει προμηθευτεί, όλα θα πάρουν άλλη τροπή.

Η ευθύνη της κυβέρνησης-και προσωπικά του πρωθυπουργού, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η ΕΥΠ- είναι μεγάλη. Για να μην επιστρέψει η πολιτική ζωή σε συνθήκες των δεκαετιών του ’80 και του ’90, με τους «κοριούς» του Τόμπρα και του Μαυρίκη να αφήνουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: