17.7.22

Συνεχίζουν την «πρέσα» στον Ντράγκι οι «πεντάστεροι»...



Σε πλήρη εξέλιξη η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, όπου πολιτικές δυνάμεις είναι χωρισμένες ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, τη Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι και την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, που ζητούν από τον Μάριο Ντράγκι να μείνει στη θέση του και δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και... στην πλειοψηφία των Πέντε Αστέρων, μεγάλο μέρος της Λέγκας και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας που θέλουν εκλογές

Σήμερα ο πρόεδρος των «πεντάστερων» και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αναφέρθηκε στην παραίτηση που υπέβαλε προχθές ο Ιταλός πρωθυπουργός, την οποία, προς το παρόν, ο πρόεδρος της γείτονος, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε δεκτή με αποτέλεσμα ο Μάριο Ντράγκι να πρέπει να αναζητήσει εντός των ημερών από τη Βουλή νέα ψήφο εμπιστοσύνης, παρ' ότι κέρδισε την προηγούμενη.

«Αν δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις, τα Πέντε Αστέρια δεν θα μπορέσουν να μοιραστούν την ευθύνη της συμμετοχής στην κυβέρνηση. Η αποχή μας στην Γερουσία, κατά την ψήφο εμπιστοσύνης, δεν σήμαινε ότι δεν θέλαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά ήταν μια αντίδραση στις ταπεινώσεις που δεχθήκαμε» ισχυρίστηκε ο Κόντε.

«Με εποικοδομητικό πνεύμα, καλέσαμε τον Ντράγκι να ξεκινήσει διάλογο πάνω σε θέματα που για μας αποτελούν προτεραιότητα, και με αναφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ξεπεραστεί η κοινωνική και οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν λάβαμε ακόμη απάντηση, καταγράψαμε κάποια γενικού περιεχομένου "ανοίγματα", σε ό,τι αφορά επείγοντα θέματα, αλλά χωρίς καμία συγκεκριμένη απόφαση», πρόσθεσε ο επικεφαλής των «πεντάστερων».

Με αυτόν τον τρόπο ο Κόντε θέλησε να υποστηρίξει ότι η «διάσωση» της ιταλικής κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, εξαρτάται από τον ίδιο τον Ντράγκι, και όχι από το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Ως εκ τούτου η απόσταση μεταξύ στις θέσεις των Πέντε Αστέρων από εκείνες του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού παραμένει μεγάλη με αποτέλεσμα να μην διαφαίενται κάποιος συμβιβασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: